Top 10000 general science questions with pdf download

10000 general science questions pdf we share  best  10000 general science questions pdf for army,navy,ssc,rail wbcs exam,so we read completely

Top 10000 general science questions with pdf download

1 Which one of the following is type of wave?
(a) Mechanical wave
(b) Electromagnetic wave
(c) None of these
(d) Both (a) and (b)
ans-(d)

2. The waves are which do not require material medium for their propagation are called
(a)electromagnetic waves
(b) sound waves (c) mechanical waves
(d) longitudinal waves
ans-(a).

3. The movement of membrane of a table is a called
(a) transverse wave
(b) longitudinal wave
(c)electromagnetic wave
(d) pressure wave
ans-(a).

4.Vibrations in a body produce
(a) current
(b) sound
(c) density
(d) pressure
ans-(b).

5. Longitudinal wave cannot travel through
(a) vacuum
(b) solid
(c) liquid
(d) gas
ans-(a).

6. Sound cannot pass through
(a) water
(b) steel
(c) air
(d) vacuum
ans-(d).

Top 10000 general science questions with pdf download

7. Among the following materials sound travel fastest in
(a) steel
(b) air
(c) vacuum
(d) water
ans-(a).

8. On which scale loudness of sound is measured?
(a) Decibel
(b) Volt
(c) Hert
(d) Watt
ans-(a).

9. Note is a sound
(a) of mixture of several frequencies
(b) of mixture of two frequencies only
(c) of a single frequency
(d) always unpleasent to listen
ans-(a).

10. One horse power is equal to (a) 10′ W
(b) 746 W
(c) 674 W
(d) 10′ W
ans-(b).

Top 10000 general science questions with pdf download

11. A lamp is consumes 1000 J of electrical energy in
10s. The power is given by
(a)100 W
(b) 1000 W
(c) 10 W
(d) 10000 W
ans-(a).

12. What is the smallest unit of power?
(a) Kilowatt
(b) Watt
(c) Megawatt
(d) Horse power
ans-(b).

10000 general science questions pdf

13. The capacity of doing work called is….
(a) energy
(b) momentum
(c) force
(d) power
ans-(a).

14. The CGS unit of energy is
(a) joule
(b) watt
(c) erg
(d) None of these
ans-(c).

15. 1 kilo joule energy equals to
(a) 10 J
(b) 10^2
(c) 10^3
(d) 10^6
ans-(c).

16. The energy stored in a watch spring is
(a) kinetic energy (b) heat energy
(c) potential energy
(d) chemical energy
ans-(c).

17. Energy that is produced commercially from coal is called
(a) light energy (b) thermal energy
(c) kinetic energy
(d) potential energy
ans-(b)

18. Potential energy and kinetic energy are types of
(a) electrical energy
(b) thermal energy
(c) magnetic energy (d)mechanical energy
ans-(d).

Top 10000 general science questions with pdf download

19. In order to do work, to energy is
(a) transferred or converted
(b) lost
(c) used up
(d) lost or transferred
ans-(a).

20. When a body falls freely towards the earth, then its total energy is
(a) increases
(b)ex remains constant
(c) decreases
(d) first increase and then decreases
ans-(d).

21 Which one of the following is not a unit of
energy?
(a) Joule
(b) Kilowatt
(c) Newton-metre (d) Kilowatt-hour
ans-(b).

22. Energy travels from the sun to earth through
(a) conduction
(b) radiation
(c) convection
(d) All of these
ans-(b).

Top 10000 general science questions with pdf download

23. Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in (a) conduction
(b) radiation
(c) convection
(d) None of the above
ans-(c).

24. The atmosphere is heated mainly by (a) insolation
(b) radiation
(c) conduction
(d) convection
ans-(b).

25. Woolen clothes keep the body warm because
(a) wool is a bad conductor
(b) wool is increases the temperature of the body
(c) wool absorbs radiant heat from other object
(d) wool is rejects heat from the outer objects
ans-(a).

26. What is natural and largest source of heat?
(a) Sun
(b) Moon
(c) Coal
(d) Wood
ans-(a).

27. Which of following is a good conductor of heat?
(a) Mica
(b) Celluloid
(c) Asbestos
(d) Paraffin wax
ans-(a).

Top 10000 general science questions with pdf download

28. What changes will happen to a bowl of ice and water kept at exactly zero degree celsius?
(a) All ice will melt
(b) All water will become ice
(c) No change will happen
(d) Only some ice will melt
ans-(c).

read more-click hare

general science questions part-one
general science questions part-two
general science questions with answers
science gk question for competitive exam

geography gk questions | general knowledge pdf download
gk question for class 5 & class 4
english gk questions with answers for class 9
history gk questions and answers part -4
geography gk questions with answers part-one
indian history gk questions with answers in english

Top 10000 general science questions with pdf download part-1

Top 10000 general science questions with pdf download part-2

Top 10000 general science questions with pdf download part-3

Top 10000 general science questions with pdf download part-3