Best english gk questions with answers for class 9

english gk questions with answers for class 9 to day we are regular upload english gk questions with answers for class 9,class 8,class 7.so we read complete

Best english gk questions with answers for class 9

10000 general science questions
general science questions part-one
general science questions part-two
general science questions with answers
science gk question for competitive exam

geography gk questions | general knowledge pdf download
gk question for class 5 & class 4
english gk questions with answers for class 9
history gk questions and answers part -4
geography gk questions with answers part-one
indian history gk questions with answers in english

1. Which metal is lighter than water?
Answer:- Potassium

2. Which vitamin is not soluble in water?
Answer:- Vitamin K.

3. How many types of chromosomes are there in the human body?
Ans:- 2
4. How many rates are there in the body of an adult?
Answer:- 206 .

5. Examples of flexor muscles are-

Ans:- biceps of hand.

5. Which bacteria is beneficial for the human body?
Answer:- Lactobacillus (Lactobacillus).

6. Which thing is widely used for food preservation?
Answer:- Benzoic acid

7. What is the word hydroponics associated with?
Answer:- Cultivation of plants without soil.

8. What is the unit of measurement of ‘heat’?
Answer: June.

9. What elements are required to make German silver?
Answer:- Copper, Lead, Nickel.

Best english gk questions with answers for class 9

10. What is the main source of energy from the sun? Answer:- Hydrogen and Helium.

11. What is the percentage of nitrogen in the air?

Answer:- 78.09%

12. Kelvin is the unit of what?
Answer:- Temperature.

13. Which vitamin causes scurvy?
Answer:- Vitamin C

14. Different atoms of different elements have different number of neutrons called?
Answer:- Isotope.

english gk questions with answers for class 9

15. Which gases are responsible for acid rain?
Answer:- SO2

16, Which chemical is used to develop the light image of photographic film?
Answer: Silver Bromite.

17. What is fire retardant clothing made of?
Answer: Asbestos.

18. Presence of “Zika virus” was first officially declared in which country?
Answer:- Uganda.

19. What is ‘saccharin’ made of?
Answer:- Toluene.

20. What is the damage to the human body due to the lack of mineral fluorine?
Answer: – Weak teeth.

21. If the barometer reading drops suddenly, what will change in the weather?
Answer:- It will be very stormy.

22. What is heavy water?
Answer:- Water made up of isotopes of hydrogen.

23. In which season our body needs more fat?
Answer:- In winter.

24. unit of what is kilowatt?
Answer:- Energy

25 What is the study of fruit?
Answer: Pomology.

26. Which food contains the most protein?
Answer:- Fish.

27. What is a sponge?
Answer:- Organism.

28. Milk is not called a balanced diet for lack of what?
Answer:- Iron and Vitamin-C.

29. What is the unit of temperature in SI system?
Answer: Kelvin.

gk question for class 5 & class 4 

30. What is the amount of calcium in calcium carbonate?
Answer- 40%

31. ‘Chandrayaan 2’ was launched from where?
Answer:- Satish Dhawan Space Center

32. What is the approximate temperature of the surface of the sun?
Answer:- 6000 degrees Celsius.

33. What is the study of insects?
Answer:- Entomology.

34. Who is the father of Indian space research?
Answer:- Vikram Sarabhai.

35. Which metal is heaviest?
Answer: Osmium.

36. The first organic chemical compound prepared in the laboratory is?
Answer:- Urea.

37. What do you mean by “calcium”?
Ans:- Calcium oxide.

38. The scientific name of bird is?
Answer:- Ornithology

39. HIV is?
Answer: Human immunodeficiency virus.

40. Which medium has the maximum speed of sound?
Answer:- Wood.

41. Which is not sterile waste?
Answer:- Thermocouple.

42 Which bill presented in Lok Sabha is given certificate as money bill?
Answer:- Speaker of Lok Sabha.

43. Indian Patent Act recently amended-?
Answer:- To comply with GATS.

44. What are the number of fundamental duties of citizens of India?
Answer:- 11.

history gk questions and answers part -4

 

45. Directive principles of the state are included in the constitution?
Answer:- In the fourth part.

46. President’s rule can be imposed in which state of India according to which section of the constitution?
Answer:- 356

47. The nature of Indian polity is- ?
Answer:- United States.

48 Which Article of the Constitution gives the President the right to declare a state of emergency?
Answer:- Paragraph

49. Which Article of the Constitution of India declared that India is a Commonwealth of Nations?
Answer:- Paragraph 1.

50. Which article of the constitution describes the procedure for amending the constitution?
Answer:- Article 368.

51. Who was appointed as the Chairman of Constituent Assembly Drafting Committee?
Answer:- Dr. Bhimrao Ambedkar.

52. Which person became the Speaker of Constituent Assembly on 11 December 1946?
Answer:- Dr. Rajendra Prasad.

53. In which article of the Indian Constitution the right to religion is described?
Answer:- Article 25-28.

54. Which Article of the Constitution empowers the President to declare a state of emergency in all or any part of India?
Answer:- Article 352.

55. Right to education of children aged 6 to 14 is a fundamental right by several amendments to the Constitution of India
Answer-87th

59. What is NABARD involved in?
Answer:- Village development.

 

english gk questions with answers for class 9

60. By which amendment was the Preamble of the Indian Constitution amended?
Answer: 42nd Amendment.

61. Which proposal called for the formation of Constituent Assembly?
Answer:- Cabinet Mission Plan.

62. Article 35A of the Indian Constitution relates to which state?
Answer: Janam and Kashmir.

63. Mary Kom (Manipur) is associated with which sport?
Answer:- Boxing.

64, Mouma Das (West Bengal) is associated with which sport?
Answer- Table tennis.

read more-click hare

10000 general science questions
general science questions part-one
general science questions part-two
general science questions with answers
science gk question for competitive exam

geography gk questions | general knowledge pdf download
gk question for class 5 & class 4
english gk questions with answers for class 9
history gk questions and answers part -4
geography gk questions with answers part-one
indian history gk questions with answers in english