Top General Knowledge 2023 | GK Questions and Answers with pdf

General Knowledge 2023 | GK Questions and Answers with pdf we are upload regular General Knowledge 2023 | GK Questions and Answers  for UPSC,SSC,RAIL,BANK JOB,ARMY exam.

so we read completely……

1. In what year was the Rowlatt Act enacted?
Answer:- In 1919.

2. Who first thought of the idea of ​​Pakistan?
Answer: Rahmat Ali.

3. Kuka movement is related to which state?
Answer:- Punjab.

4 Which war marks the beginning of British rule in India?
Answer:- Battle of Boxer, 1790-92…

5. Who circulated Patta in revenue department?
Answer:- Shershah.
6. Which Chola emperor was particularly famous for his naval empire?
Answer:- Rajendra.
7. Harappan civilization was discovered in which year?
Answer:- In 1921.

8. Who introduced Kabuliyat and Patta?
Answer:- Shershah.

General Knowledge 2023 

9. During which emperor was the fourth Buddhist music compiled?
Answer:- Kanishka
10. Who is the author of Gita Govinda?
Answer:- Jaydev.

11. Samudra Gupta Which historian said Napoleon of India?
Answer:- VA Smith.

12. Atish Dipankar was a famous philosopher and scholar of the
Answer-Pala period.

13. Royal charter granted to British East India Company in 1717 by Farman Mughal Emperor
Answer – Farooq Shear

13. Which gland is called Prabhugranthi?
Answer:- Pituitary.
14. Tungabhadra whose tributary is-
Answer:- Krishnanadi.

15. What is Shivakumar Sharma famous for?
Ans:- Santur musician.
16. What is the true desert region of Rajasthan called? Answer:- Desert.

17. Which crop was most affected by India’s Green Revolution?
Answer:- Wheat.
18. Who is the author of ‘Aranya Adhikari’?
Answer:- Mahasweta Devi.

General Knowledge 2023 | GK Questions and Answers with pdf

19. When does Earth’s misalignment occur?
Answer:- 4 July.
20. Wagah border check post is located on which border?
Answer:- Indo-Pak Borda
22. Who is the author of the book ‘Indira Gandhi Returners’?
Answer:- Khushwant Singh.
23. Where does the Toda tribe live?
Answer: Nilgiri mountain.

24: Where is the lowest sex ratio among the various states of India?
Answer:- Haryana.

25. The word ‘deuce’ is used in which game?
Answer:- Badminton.

26. India covers the largest area?
Answer:- Alluvial soil.
27. What is the reason for occasional sighting of houses in the plateau region of West Bengal?
Ans:- Hypersensitivity to steam.

29. India’s share of the total land area of ​​the world is

– Answer: – 2.4 percent.

General Knowledge 2023 | GK Questions and Answers with pdf

30. AGMARK is associated with which of the following?
Answer:- Agricultural products.

31. Who is the founder of Bahmani dynasty?
Answer:- Alauddin Hasan Bahman Shah.
32. Where is Jahangir’s monument located?
Answer:- Lahore.
33. Who is the founder of Delhi Sultanate?
Answer: Qutubuddin Aibak.

34. ‘Taxsheela’ was famous as which field?

Answer:- Gandhara art.
35. On which river did Alexander fight against Porus?

Answer: Jhelam.

36. Which ruler was a contemporary of Buddha and Mahavira?
Answer: – Bimbisar.
37. Which was a major port in Indus Civilization?

Answer:- Iron.

General Knowledge 2023 | GK Questions and Answers with pdf

38. Todormol’s name is associated with which revenue system?
Answer: – Yes.
39, “What is meant by ‘Taqavi’?
Answer:- Farmers’ loans.

40. What was the government of the Mughal Empire?

Answer: Persian.
41. Which king established Vikramshila University?

Answer: – Dharmapala.

42. Who is called the father of Indian archaeology?

Answer:- Alexander Cunningham.
43. Who was the famous physician of Buddha’s time?

Answer:- Jivaka.

44. Who is the author of “Brithasamhita”?
Answer: – Barahmihir.

General Knowledge 2023 | GK Questions and Answers with pdf

45 Who introduced ‘Khalsa’?
Answer:- Shuru Govinda Singh.

46. What are the types of Panchayati Raj system in India?
Answer:- Three levels.
47. What key word does the acronym PCA stand for?
Answer:- Prompt Corrective Action

48. No money bill can be introduced in Parliament without his consent?
Answer:- President of India.

49. Which Article of the Indian Constitution specifies the name and territory of India?
Answer:- Clause 1.

50. Will have the right to establish and manage organizations for work?
Answer:- Section 26.
51, What was the Second Five Year Plan of India?
Ans:- Based on Mahalanaveesh theory.

52, the Chairman of the Rajya Sabha is-
Answer:- Vice President of India.

53. What is NABARD involved in?
Answer:- Village development.

54. The Supreme Commander of the Indian Army is-
Answer:- President of India.

55. Who was the first president of Drafting Committee?
Answer:- Dr. Ambedkar.
56. Which movement took place immediately after the partition of Bengal?
Answer:- Swadeshi movement.

57. The first Governor General of India was appointed by-

Ans:- Lord William Bentick.

read more-click hare

10000 general science questions
general science questions part-one
general science questions part-two
general science questions with answers
science gk question for competitive exam

General Knowledge 2023 | GK Questions and Answers with pdf

geography gk questions | general knowledge pdf download
gk question for class 5 & class 4
english gk questions with answers for class 9
history gk questions and answers part -4
geography gk questions with answers part-one
indian history gk questions with answers in english

General Knowledge 2023 | GK Questions and Answers with pdf
General Knowledge 2023 | GK Questions and Answers with pdf
General Knowledge 2023 | GK Questions and Answers with pdf
General Knowledge 2023 | GK Questions and Answers with pdf

Leave a Comment