Top general science questions with answers part-2 Extra pdf

general science questions with answers,we share to day top 500 general science questions for army, rail ssc, navy eaxm. so you read completely.

Top general science questions with answers

1. Heat is a form of
(a) temperature
(b) average velocity
(c) collision
(d) energy
ans-(d).

2. 1 calorie is equal to
(a) 4J
(b) 4.18J
(c) 5J
(d) 5.18J
ans-(b).

3. ‘Cryogenics’ is a science dealing with
(a) high temperature
(b) friction and water
(c) low temperature
(d) growth of crystals
ans-(c).

4. The normal temperature of human’s body is
(a) 30°C
(b) 35°C
(c) 37°C
(d) 40°C
ans-(c).

Top general science questions with answers

5. The celsius temperature is a/an
(a) relative temperature
(b) absolute temperature
(c) specific temperature
(d) approximate temperature
ans-(c).

6. Energy is of from
(a) temperature
(b) average velocity
(c) collision
(d) heat
ans-(d).

7. The temperature which has the same reading on both fahrenheit and celsius scales is
(a) 40°C
(b)-40°C
(c) 35°C
(d)-35°C
ans-(b).
8. Pure water freezes at
(a) 0°F
(b) 30°F
(c) 32°F
(d) None of these
ans-(c).

9. At whatisy temperature the fahrenheit or kelvin scale would be same?
(a) 574.25°
(b) 475.25°
(c) 754.25°
(d) 254.75°
ans-(a).

10. On which of following is scales of temperature,
the temperature is never negative ?
(a) Celsius
(b) Fahrenhiet
(c) Reaumur
(d) Kelvin
ans-(d).

 Top general science questions with answers

11. The temperature of a room is 77°F. What would it be on the celsius scale?
(a) 25° C
(b) 75° C
(c) 32° C
(d) 45° C
ans-(d).

12. Metal tea pots have wooden handles because is
(a) wood is bad conductor of heat
(b) it’s prevents electric shock.
(c) it give beauty to the pots
(d) it is hygienic
ans-(a).

13. The spreading of air freshner in a room follows the law of
(a) conduction

(b) convection
(c) radiation
(d) discharge
ans-(b).

14 Tea in a cattle when whole, due to put on fire gets hot as a
(a) conduction
(b) convection
(c) radiation
(d) None of these
ans-(b).

15. Energy travels from the sun to earth through
(a) conduction
(b) radiation
(c) convection
(d) All of these
ans-(b).

Top general science questions with answers

16. Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in (a) conduction
(b) radiation
(c) convection
(d) None of the above
ans-(c).

17. The atmosphere is heated mainly by (a) insolation
(b) radiation
(c) conduction
(d) convection
ans-(b).

18. Woolen clothes keep the body warm because
(a) wool is a bad conductor
(b) wool is increases the temperature of the body
(c) wool absorbs radiant heat from other object
(d) wool is rejects heat from the outer objects
ans-(a).

19. What is natural and largest source of heat?
(a) Sun
(b) Moon
(c) Coal
(d) Wood
ans-(a).

20. Which of following is a good conductor of heat?
(a) Mica
(b) Celluloid
(c) Asbestos
(d) Paraffin wax
ans-(a).

21. What changes will happen to a bowl of ice and water kept at exactly zero degree celsius?
(a) All ice will melt
(b) All water will become ice
(c) No change will happen
(d) Only some ice will melt
ans-(c).

Top general science questions with answers

1. Which one of the following is type of wave?
(a) Mechanical wave
(b) Electromagnetic wave
(c) None of these
(d) Both (a) and (b)
ans-(d)

 

2. The waves are which do not require material medium for their propagation are called
(a)electromagnetic waves
(b) sound waves (c) mechanical waves
(d) longitudinal waves
ans-(a).

3. The movement of membrane of a table is a called
(a) transverse wave
(b) longitudinal wave
(c)electromagnetic wave
(d) pressure wave
ans-(a).

4. Vibrations in a body produce
(a) current
(b) sound
(c) density
(d) pressure
ans-(b).

general science questions with answers

5. Longitudinal wave cannot travel through
(a) vacuum
(b) solid
(c) liquid
(d) gas
ans-(a).

6. Sound cannot pass through
(a) water
(b) steel
(c) air
(d) vacuum
ans-(d).

7. Among the following materials sound travel fastest in
(a) steel
(b) air
(c) vacuum
(d) water
ans-(a).

8. On which scale loudness of sound is measured?
(a) Decibel
(b) Volt
(c) Hert
(d) Watt
ans-(a).

9. Note is a sound
(a) of mixture of several frequencies
(b) of mixture of two frequencies only
(c) of a single frequency
(d) always unpleasent to listen
ans-(a).
10.The distance between two consecutive
compressions is called
(a) wavelength (b) intensity
(c) frequency
(d) pitch
ans-(a)

11.Pitch of sound is determined by its
(a) speed
(b) frequency
(c) amplitude
(d) loudness
ans-(b).

12. The frequency of sound wave is measured in the
(a) Metre
(b) second
(c) hertz
(d) mega
ans-(c).

13. Loudness of sound is depend on
(a) frequency
(b)amplitude
(c) wavelength
(d) Velocity
ans-(b).

Top general science questions with answers

14. Voice of which of the following is likely to have
minimum frequency?
(a) A man
(b) Baby girl
(c) A woman
(d) Baby boy
ans-(a).

15. The hearing range of human ears
(a) 20 Hz to 20 kHz
(b) less than 20 Hz
(c) more than 20 kHz
(d) 20 Hz to 25000 Hz
ans-(a).
16. What are the sound waves of frequencies less than 20 Hu?
(a) SONAR
(b) audible sound (c) infrasonic sound
(d) ultrasonic sound
ans-(c).

10000 general science questions

17. An object moving with a speed greater than that is
sound, is said to have
(a) infrasonic speed
(b) ultrasonic speed
(c) supersonic speed
(d) None of these
ans-(c).

18. Earthquake produces which is kind of sound before
the main shock wave begins?
(a) ultrasound
(b) audible sound
(c) infrasound
(d) None of these
ans-(c)

19. Infrasound can be heard by
(a) bat
(a) dog
(c) rhinoceros
(d) human beings
ans-(c).

20. Ultrasound can be heard by
(a) bat
(a) elephant
(c) rhinoceros
(d) human beings
ans-(a).

read more –click hare

RELATED POST

10000 general science questions
general science questions part-one
general science questions part-two
general science questions with answers
science gk question for competitive exam

geography gk questions | general knowledge pdf download
gk question for class 5 & class 4
english gk questions with answers for class 9
history gk questions and answers part -4
geography gk questions with answers part-one
indian history gk questions with answers in english

17 thoughts on “Top general science questions with answers part-2 Extra pdf”

Leave a Comment