general science questions with answers

general science questions with answers pdf,we share top 100 general science questions with answers for wbsc,ssc,rail,army exam.so let’s go we see

1. Which of the following is correct?
(a) Work= Force x Displacement
(b) Work =Force / Displacement
(c) Work= Displacement / Force
(d) None of the above
ans-(a).

2.What is the unit of work?
(a) Newton
(b) Pascal
(c) Newton-meter
(d) Watt
ans-(c).

3.The work of an object can be
(a) positive
(b) zero
(c) negative
(d) All of these
ans-(d).

4.The work done on an object does not depend is upon the
(a) displacement
(b) applied force
(c) angle between force and displacement
(d) initial velocity of an object
ans-(d).

5.Work done against gravity is
(a) positive
(b) zero
(c) negative
(d) maximum
ans-(c).

6.The unit of work is joule. The other physical quantity that is same unit
(a) power
(b) velocity
(c) energy
(d) force
ans-(c).

7.In case of negative work, the angle between the
force and displacement is (a) 0°
(b) 45°
(c) 90°
(d) 180°
ans-(d).

8.The work is done by a girl carrying a school bag of 3
kg on her back and moving 200 m on levelled
road will be
(a) 6×10³
(b) 0.6 J
(c) 6 J
(d) 0
ans-(d).

9. 1 Joule is equal to
(a) 107erg
(b)10 erg
(c) 10 erg
(d) 10′ erg
ans-(a).

10. The rate of doing work called id
(a)power
(b) momentum
(c) energy
(d) time
ans-(a).

11. Which is one of the following is unit of power?
(a) Watt
(b). Horse power
(c) Joule per second
(d) All of these
ans-(d).

general science questions with answers pdf

12. One horse power is equal to (a) 10′ W
(b) 746 W
(c) 674 W
(d) 10′ W
ans-(b).

13. A lamp is consumes 1000 J of electrical energy in
10s. The power is given by
(a)100 W
(b) 1000 W
(c) 10 W
(d) 10000 W
ans-(a).

14. What is the smallest unit of power?
(a) Kilowatt
(b) Watt
(c) Megawatt
(d) Horse power
ans-(b).

15. The capacity of doing work called is….
(a) energy
(b) momentum
(c) force
(d) power
ans-(a).

16. The CGS unit of energy is
(a) joule
(b) watt
(c) erg
(d) None of these
ans-(c).

17. 1 kilo joule energy equals to
(a) 10 J
(b) 10^2
(c) 10^3
(d) 10^6
ans-(c).

18. The energy stored in a watch spring is
(a) kinetic energy (b) heat energy
(c) potential energy
(d) chemical energy
ans-(c).

19. Energy that is produced commercially from coal is called
(a) light energy

(b) thermal energy
(c) kinetic energy
(d) potential energy
ans-(b)

20. Potential energy and kinetic energy are types of
(a) electrical energy
(b) thermal energy
(c) magnetic energy

(d)mechanical energy
ans-(d).

21. In order to do work, to energy is
(a) transferred or converted
(b) lost
(c) used up
(d) lost or transferred
ans-(a).

22. When a body falls freely towards the earth, then its total energy is
(a) increases
(b)ex remains constant
(c) decreases
(d) first increase and then decreases
ans-(d).

23 Which one of the following is not a unit of
energy?
(a) Joule
(b) Kilowatt
(c) Newton-metre

(d) Kilowatt-hour
ans-(b)

24.Atomic theory of atom given by
(a) Avogadro
(b) Newton
(c)Dalton
(d) Pascal
ans-(c).

25. Discovery of subatomic particle, electrons
discarded
(a)the Dalton’s atomic theory
(b) Thomson’s model
(c) Bohr’s atomic model
(d) All of the above
ans-(a).

10000 general science questions

26.Which of the following
is a monoatomic gas?
(a)Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Neon
(d) Fluorine
ans-(c).

27.The three basic components of an atom are
(a) protons, neutrons and ions
(b) protons, neutrons and electrons
(c) protium, deuterium and tritium
(d) protons, neutrinos and ions
ans-(b).

28. Lightest particle among the following is (a) neutron
(b) hydrogen atom
(c) electron
(d) proton
ans-(c).

29. The particle which has no charge is called
(a) electron
(b) neutron
(c)Proton
(d) Neucles
ans-(b).

29. Which particle moves around the nucleus of anatom and are negative charged?
(a) proton
(b) nucleus
(c) Positrons
(d) electrons
ans-(d).

30. Nucleus of an atom consists of
(a) proton
(b) neutron
(c) proton and neutron
(d) electron, proton and neutron
ans-(c).

31 .Nucleons are
(a) particles found in atom
(b) particles found orbiting around nucleus (c) nuclei when present outside atoms
(d) particles found in nucleus
ans-(d).

32. Which of the following is not part of nucleon?
(a) Proton
(b) Neutron
(c)Electron
(d) All of above are the part of nucleons
ans-(c).

33.Which of the following elements does not contain
neutrons?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen (c)Hydrogen
(d) Copper
ans-(c).

34. Which of the following is called nucleons?
(a) Electron
(b)Protons and neutrons
(c) Neutron
(d) Electrons and protons
ans-(b).

35. Gold foil experiment of determine structure of atom was performed by
(a) Dalton (b)Rutherford
(c) Thomson
(d) Bohr
ans-(b).

Read more Gk question-click hare

RELATED POST

10000 general science questions
general science questions part-one
general science questions part-two
general science questions with answers
science gk question for competitive exam

geography gk questions | general knowledge pdf download
gk question for class 5 & class 4
english gk questions with answers for class 9
history gk questions and answers part -4
geography gk questions with answers part-one
indian history gk questions with answers in english