geography gk questions | general knowledge pdf download

Hello, Today we will discuss geography gk questions.general knowledge is very importance for any govt exam. If you complete this geography gk questions, we will know many importance things from this article.

10000 general science questions
general science questions part-one
general science questions part-two
general science questions with answers
science gk question for competitive exam

geography gk questions | general knowledge pdf download
gk question for class 5 & class 4
english gk questions with answers for class 9
history gk questions and answers part -4
geography gk questions with answers part-one
indian history gk questions with answers in english

1. A group of stars is known as
(a) Galaxy
(b) Satellite
(c) Universe
(d) Planer
ans-(a).

2. In which Galaxy our solar system located?
(a) Andromeda (b) Orion
(c) Milky Way
(d) Ursa Major
ans-(c).

3. What does the study of Universe called?
(a) Astrophysics (b) Cosmography (c) Geophysics
(d)Cosmology
ans-(d).

4. Which among the following is not a terrestrial
planet?
(a) Mercury
(b) Venus
(c) Jupiter
(d) Earth
ans-(c).

5. Among the following which planet takes maximum time for one revolution around the Sun? (a) Earth
(b) Mars
(c) Venus
(d) Jupiter
ans-(d).

6. Which planet is looks reddish in the night sky?
(a) Mercury
(b) Jupiter
(c) Mars
(d) Saturn
ans-(c).

7. The hottest planet is
(a) Mercury
(b) Jupiter
(c)Venus
(d) Saturn
ans-(c).

8. Name of the planet having largest number of natural satellites or Moons? (a)Jupiter
(b) Mars
(c) Saturn
(d) venus
ans-(a).

9. Which planet is known as the Earth’s is twin?
(a) Venus
(b) Mars
(c) Neptune
(d) Uranus
ans-(a).

10. The nearest planet to Sun is (a) Venus
(b) Earth
(c) Mercury
(d) Mars
ans-(c).

geography gk questions | general knowledge 

11. The biggest planet is
(a) Earth
(b) Saturn (c)Jupiter
(d) Uranus
ans-(c).

12. Farthest planet from Sun is …………
(a) Naptune
(b) Uranus
(c) Sarurn
(d) Mars
ans-(a).

13. Which planet is known as evening star? (a)Venus
(b) Mars
(c) Uranus
(d) Saturn
ans-(a).

14. Nearest planet to Earth is……..
(a) Mars
(b) Mercury
(c) Venus
(d) Jupiter
ans-(c).

15. Height of troposphere is (a) 0 to 5 km
(b) 0-18 km
(c) 0-30 km
(c) 0-25 km
ans-(b).

16. Which layer of the atmosphere contains the ozone layer
(a) Troposphere (b) Mesosphere
(c) Stratosphere (d) Exosphere
ans-(a).

17. Troposphere contains…………% of the gases in
the atmosphere
(a) 60
(b) 65
(c) 70
(d)75
ans-(d).

18. Upper part of exosphere is called…….
(a) Mesosphere
(b)Magnetospher(c) Stratosphere (d) None of these
ans-(b).

19. This is the coldest region of the atmosphere.
(a) Troposphere
(b)Mesosphere
(c)Thermosphere (d) Exosphere
ans-(b).

20. Due to the presence of ions in this layer, radio waves are reflected back to Earth.
(a) Troposphere
(b) Stratosphere (C)None of these
(D) Mesosphere
ans-(c).

geography gk questions | general knowledge pdf download

21. Maximum height of Mesosphere (a) 18 km
(b) 50 km
(c) 80 km
(d) 200 km
ans-(c).

22. The first telescope was invented in 1908 in the
(a) USA
(b) India
(c) China
(d) Netherlands
ans-(d).

23. The first successful human spaceflight was
(a) Hans 1
(b) East 1
(c) Sputnik 1
(d) Luna 2
ans-(b).

24. The first artificial object to reach another celestial body was the
(a) Hans 1
(b) Luna 2
(c) Luna 1
(d) East 1
ans-(b).

25. The first Indian space programme was launched in
(a) 1947
(b) 1952
(c) 1955
(d) 1962
ans-(d).

26. ISRO came into existence in the
(a) 1958
(b) 1974
(c) 1982
(d) 1969
ans-(d).

27. The first Indian Satellite is Aryabhatta was launched from
(a) USA
(b) USSR
(c) UK
(d) Japan
ans-(b).

28. The first Indian Remote sensing satellite was launched in the
(a) 1970
(b) 1975
(c) 1969
(d) 1988
ans-(d).

29. Aryabhatta was launched in (a) 1970
(b) 1965
(c) 1985
(d) 1975
ans-(d).

30. The first communication satellite of India was the
(a) MANGO
(b) Vostok 1
(c) APPLE
(d) Satellite 1
ans-(c).

31. Gaganyan Mission is the first indigenous Human Space Mission developed by to
(a) HAL
(b) EARN
(c) ISRO
(d) BARC
ans-(c).

geography gk questions | general knowledge pdf download part-1

32. Which one of the following country had not send astronauts in space till now
(a) US
(b) China
(c) Russia
(d) UK
ans-(d).

33. The latitude which divides the Earth into Northern and Southern hemisphere is
(a) Equator
(b) Tropic of Cancer
(c) Prime Meridian
(d) Tropic of Capricorn
ans- (a).

34. Which divides the world into different time zones?
(a) Latitudes
(b) Equinox
(c) Solstice
(d) Longitudes
ans-(d).

35. On which date Vernal Equinox is observed?
(a) 21st March (b) 23rd September
(c) 21st June (d) 22nd December
ans-(a).

36. Longest day on Northern hemisphere is observed on the
(a) 22nd June
(b) 24th June
(c) 21st June
(d) 25th June
ans-(c).

37. Which among the following eclipse occurs when the Earth comes between as Sun and Moon? (a) Solar eclipse
(b) Lunar eclipse
(c) Both ‘a’ and ‘b
(d) None of these
ans-(b).

38. Granite is an xample of
(a) Sedimentary rock
(b) Metamorphic rock
(c) Plutonic rock
(d) Igneous rock
ans-(d).

39. Kohala is an example of
(a) Active volcano
(b) Inactive volcano
(c) Intrusive volcano
(d) Extinct volcano
ans-(d).

40. Mount Etna is an example of
(a) Dormant volcano
(b) Extinct volcano
(c) Intrusive volcano
(d) Active volcano
ans-(d).

41. What are cyclones called in Northern Australia?
(a) Typhoon
(b) Hurricanes
(c) Cyclones
(d) Willy Willies
ans-(d).

geography gk questions | general knowledge pdf download part-2

42. Toranadoes is the name of cyclone of…..
(a) USA
(b) Australia
(c) Indian
(d) Philippines
ans-(a).

43. Willy willies is the name of the…….
(a) Cyclones
(b) Canals
(c) River
(d) Desert
ans-(d).

44. Egypt is also called Gift of the …………. river. (a) Amazon
(b) Kiel
(c)Nile
(d)Niger
ans-(c).

45. Largest river of the world is
(a) Fujiyama
(b) Nile
(c)Amazon
(d) Kiel
ans-(c).

46. Hunag Ho is also known as
(a) Green river
(b) Blue river
(c) Red river
(d) Yellow river
ans-(d).

47. The country has been named after this river (a)Niger
(b) Mekog
(c) Huang Ho
(d) Nile
ans-(a).

48. Deepest river in the world is……
(a) Nile Yangtze
(b) Amazon
(c) Huang Ho
(d)Yangtze
ans-(d).

49.Which of the following deserts is found in Iran………
(a) Barren Desert (b) Thar
(c) Sahara
(d) Kalahari
ans-(a).

50.Alaska Mountain ranges found in ………..
(a)USA
(b) Europe
(c) Asia
(d) Australia
ans-(a).

51. Which mountain range found in Europe?
(a) Andes
(b) Atlal
(c) Western Ghat
(d) Alps
ans-(d).

geography gk questions | general knowledge pdf download part-3

52. Pustaz grasslands found in ……..
(a) Eurasia
(b) Australia
(c) USA
(d) Hungary
ans-(d).

53. Name of grasslands found in Brazil…….
(a) Veldho
(b) Steppe
(c) Campos
(d) Downs
ans-(c).

54. One of the largest Island of the world ‘New Guinea’ is located in the
(a) Denmark
(b)Indonesian
(c) Madagascar
(d) Canada
ans-(b).

55. The longest mountain range of the world ‘Andes’ is located in which continent is?
(a)South America (b) North America
(c) Europe
(d) Africa
ans-(a).

56. What is the rank of India in terms of Area in world is?
(a) Seventh
(b) Sixth
(c) Eighth
(d) Fourth
ans-(a)

57. India covers…………% of world area.
(a) 2.42
(b) 2.1
(c) 4.22
(d) 22.4
ans-(a).

58. It ranks second in term world in terms of population is
(a) China
(b) USA
(c) India
(d) USSR
ans- (c).

59. India is located in ……… hemisphere.
(a) Northern
(b) Eastern
(c) Northern and Eastern
(d) Eastern and Southern
ans-(c).

60. With which among the following countries India
shares its longest international border?
(a) Pakistan
(b) Nepal
(c) China
(d) Bangladesh
ans-(d).

61. The latitude which is divides the country into almost two equal halves
(a)Tropic of Cancer
(b) Equator
(c) Tropic of Capricorn
(d) Arctic Circle
ans-(a).

62. From how many states of India Tropic of Cancer’ passes?
(a) Seven
(b) Six
(c) Four
(d) eight
ans-(d).

63. The Southernmost point of India is
(a)Indira Point
(b) Indira Col
(c) Kanyakumari
(d) Leh
ans-(a).

geography gk questions | general knowledge pdf download part-4

64. Which Longitude is taken as the Standard Time is
Meridian of India?
(a) 82°30′ East (b) 82°30′ West
(c) 82° East
(d) 81°30′ East
ans-(a).

65. Which of the following Indian state is situated on the border of Nepal?
(a) Himachal Pradesh
(b) assam (c)Arunachal Pradesh
(d) Sikkim
ans-(d).

66. Which of the following Indian state is not situated on the border of Pakistan is?
(a) Gujarat
(b) Punjab
(c) Rajasthan
(d) Himachal Pradesh
ans-(d).

67. Which of the following Indian state is not situated on the border of Bhutan?
(a) Sikkim
(b) Assam
(c) West Bengal
(d) Tripura
ans-(d).

68. Which of the following Indian state is not situated on the border of Bangladesh is?
(a) Assam
(b) Tripura
(c) sikkim
(d) west bengal
ans-(c).

69. Which state shares common boundaries with maximum number of the other states?
(a) Madhya Pradesh
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d) Andhra Pradesh
ans-(c).

70. Which country shares its border with maximum
number of states in India?
(a)Nepal
(b) Pakistan
(c) Bhutan
(d) Afghanistan
ans-(a).

71. India is politically divided into
(a)29 States 7 Union Territories (b) 28 States 7 Union Territories
(c) 27 States 7 Union Territories (d) 29 States 6 Union Territories
ans
ans-(a).

72. Which among the following is the highest peak of India?
(a) Mount K2
(b)Kanchenjunga (c) Anaimudi
(d) Nanda Devi
ans-(a).

73. Which among the following is the highest peak of Uttarkhand?
(a)Kanchenjunga
(b) Kangro (c)Nanda Devi
(d) Saramati
ans-(c).

74. Which among the following is the highest peak of Nagaland?
(a) Sandakphu
(b) Saramati
(c) Kangto
(d) Nanda Devi
ans-(b).

75. Sandakphu is the highest peak of
(a) Sikkim
(b) Nagaland
(c) Arunachal Pradesh
(d) West Bengal
ans-(d)

geography gk questions | general knowledge pdf download part-5

76. Reo Purgyil is highest peak of
(a)Himachal Pradesh
(b) Arunachal
(c) Uttarakhand
(d)Manipur
ans-(a)

77. Which among the following is not a Himalayan the river?
(a) Indus
(b) Brahmaputra
(c)Mahanadi
(d) Ganga
ans-(c).

78. The river Brahmaputra originates from
(a) Mansarovar lake
(b)Kailash range
(c) Nashik
(d) Gangotri glacier
ans-(b)

79.Which the following is West flowing river
in Peninsular India?
(a) Mahanadi
(b) Krishna (c)Narmada
(d) Godavari
ans-(c).

80.The longest river of Peninsular India is
(a) Tapi
(b) Mahanadi
(c) Mahi
(d)Godavari
ans-(d).

 

Read More

10000 general science questions
general science questions part-one
general science questions part-two
general science questions with answers
science gk question for competitive exam

geography gk questions | general knowledge pdf download
gk question for class 5 & class 4
english gk questions with answers for class 9
history gk questions and answers part -4
geography gk questions with answers part-one
indian history gk questions with answers in english

4 thoughts on “geography gk questions | general knowledge pdf download”

Leave a Comment