geography gk questions in english | pdf download part-two

geography gk questions in english | general knowledge pdf download part-two,we will share to day top 50 for army,wbcs  rail, nevy,air force,ssc exam  geography gk questions in english | general knowledge pdf download part-two

geography gk questions with answers part-one

1. The Longest Mountain Range Andes Central is located in the
(a) UK
(b) South America
(c) Nepal
(d) Australia
ans-(b).

2. The Great Barrier reef located in
(a) USA
(b) South America
(c) Africa (d)Australia
ans-(d).

3. Longest River of the world is
(a) Amazon Nile
(b) Loa
(c) Nil
(d) Ob
ans-(c).

4. Longest river of Southern India is
(a) Krishna
(b)Godavari
(c) Mahi
(d) Cauveri
ans-(b).

5. Indira Gandhi Canal is known as
(a) Indian Canal
(b) State Canal
(c) Rajasthan canal
(d) Uri Canal
ans-(c).

6. The longest sea beach of India is Marina beach,located in
(a) Sikkim
(b) Odisha
(c) Gujarat
(d)Chennai
ans-(d).

7. The largest fresh lake of India is the
(a) Chilka lake
(b) Govind sagar
(c) Wular lake
(d) None of this
ans-(c)

8. The largest artificial lake of India is the
(a) Chilka lake
(b) Wular lake
(c) Rihand dam
(d) Baikal
ans-(c)

9. The Chilka lake of India is located in
(a) Rajasthan
(b) Asom
(c) Odisha
(d) Gujarat
ans-(c).

10. The largest river island in India is located at
(a) Ganga
(b) Brahmaputra
(c) Krishna
(d) Narmada
ans-(b).

geography gk questions in english | general knowledge pdf download

11. The state of India with longest coastline
(a) Jammu and Kashmir
(b) Odisha
(c) Chennai
(d) Gujarat
ans-(d).

12. The longest rail-road bridge Bogibeel bridge is located on which river
(a) Krishna
(b) Narmada
(c) Brahmaputra

(d)Ganga
ans-(d).

13. The highest airport of India is the
(a) Goa Airport
(b) IGI Airport
(c) Leh Airport
(d) Calicut
International Airport
ans-(c).

14. The longest river with of India without delta
(a)Narmada
(b) Brahmaputra
(c) Ganga
(d) Krishna
ans-(a).

15. Kunchikal falls situated in
(a)Karnataka
(b) Gujarat
(c) Assam
(d) Bihar
ans-(a).

16. Bogibeel bridge is situated in
(a) Assam
(b) Odisha
(c) Delhi
(d) Sikkim
ans-(a).

17. Which of the following lake found in India?
(a) Baikal
(b) Tso Lkamo
(c) Titicaca
(d) None of these
ans-(b).

18. Bhupen Hazarikal bridge is the longest river bridge situated on the
(a) Ganga river
(b) Narmada river
(c) Lao river
(d) Lohit river
ans-(d).

19. Who coined the term Ecology?
(a) E Haeckel
(b) K Richard
(c) E Davis
(d) R Johnsen
ans-(a).

20. Ecosystem is the smalles unit of
(a) Ionosphere (b) Biosphere
(c) Lithosphere
(d) Mesosphere
ans-(b).

10000 general science questions

 

21. Each step of Food chain represents
(a) Food web
(b) Trophic level
(c) Sere
(d) Consumers
ans-(b).

22. Which is a human made environment?
(a) Mountain (b)Road
(c) Sea
(d) Lagoon
ans-(b).

23. Which is an example of Terrestrial ecosystem?
(a) Tropical rain forest
(b) River
(c) Streams
(d) All of these
ans-(a).

24. The most toxic is ogranisms in any Ecosystem will be
(a) Producers
(b) Primary consumers
(c) Secondary consumers
(d) Soils
ans-(c).

25. Which gas is the responsible for green house effect?
(a)Hydrogen
(b) Neon
(c) Carbon dioxide
d) Sulphur dioxide
ans-(c).

26. which fuel causes minimum air pollution?
(a) Coal
(b) Hydrogen
(c) Diesel
(d) Kerosene
ans-(b).

27. Acid rain is cuased by
(a) Hydro carbon

(b) Carbon dioxide
(c) Carbon monoxide
(d) Nitrogen oxide and Sulphur dioxide
ans-(d).

Read more-Geography gk questions part-1 click hare

10000 general science questions
general science questions part-one
general science questions part-two
general science questions with answers
science gk question for competitive exam

geography gk questions | general knowledge pdf download
gk question for class 5 & class 4
english gk questions with answers for class 9
history gk questions and answers part -4
geography gk questions with answers part-one
indian history gk questions with answers in english

Leave a Comment