geography gk questions with answers part-one

geography gk questions with answers part-one,we share to day best geography gk questions with answers for WBSC,KP,ARMY,RAIL,AIR FORCE,SSC EXAM,So let’s go-

1. From which place Narmada river originates?
(a) Amarkantak (b) Betul
(c) Aravalies
(d) Nashik
ans-(a).

2. Tapi river falls into
(a) Arabian sea (b) Hemavati
(c) Bay of Bengal
(d) Mand
ans-(a).

3. Amarkantak is the source of
(a) Cauveri
(b) Mahi
(c)Narmada
(d) Tapi
ans-(c).

4. Amaravati is the tributaries of
(a) Mahi river
(b) Tapi river
(c) Narmada river (d) Cauveri river
ans-(d).

5. Which of the following is not the river?
(a) Luni
(b) Mahi
(c) Indus
(d) Aravalies
ans-(d).

6. Which among the following dam is located on
Periyar river?
(a) Farakka
(b) Hirakud
(c) Ukai
(d) liddukki
ans-(d).

7. Which is major dam in located on Betwa river?
(a) Tehri dam
(b) Ukai
(c) Maratila
(d) Indukki
ans-(c).

8. Tehri Dam is located on
(a) Betwa (b)Bhagirathi
(b) Krishna
(c) Bhagirathi
(d) Tapi
ans-(c).

9. India Gandhi Canal is located on
(a)Sutlej
(b) Tapi
(c) Damodar
(d) Betwa
ans-(a)

geography gk questions with answers

10. Kakrapar is
located on
………. river.
(a) Sutlej
(b) Betwa
(c)Тарtї
(d) Ravi
ans-(c).

11. Bhakra Nangal Dam is located on river………
(a)Sutlej
(b) Damodar
(c) Krishna
(d) Ganga
ans- (a)

12. Which major dam is located on Krishna river?
(a) Hirakud
(b) Nagarjunasagar
(c) Tehri
(d) Idukki
ans-(b).

13. What is per cent of land area of India is under forest and tree cover as per Indian State Forest Report 2017?
(a) 21.7%
(b) 21.4%
(c) 23.6%
(d) (24.4%
ans-(d).

14. Which is state of India has the largest forest cover?
(a) Uttar Pradesh
(b) Uttarakhand

(c) Madhya Pradesh
(d) Chhattisgarh
ans-(c).

15. With respect to total Geographical area, in which state has the highest forest cover?
(a) Sikkim
(b) Mizoram
(c) Uttar Pradesh (d) Nagaland
ans-(b).

16. The largest producer of natural rubber is
(a) Tamil Nadu (b) Assam
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh
ans-(c).

17. In which is state largest coal reserves of India are found?
(a) Chhattisgarh (b) Madhya Pradesh
(c)Jharkhand
(d) Odisha
ans-(c).

18. The longest National Highway of ……India
(a) NH7
(b) NH 74
(c) NH 44
(d) NH 47
ans-(c).

19. Which two places are connected by NH 44?
(a) Varanasi to Kanyakumari
(b) Leh to Srinagar
(c) Srinagar to Kanyakumari
(d) to Varanasi
ans-(c).

20. Which is among the following is the smallest
National Highway in India?
(a) NH 8
(b) NH 44
(c) NH966B
(d) NH1
ans-(c).

geography gk questions with answers

21. The transport which is provides door to door connectivity is
(a) Road transport
(b) metro
(c) railways
(d) water transport
ans-(a).

22. The largest ongoing expressway in the India
(a) North-South and East-West Corridor
(b) East-West Corridor
(c) North-South Corridor
(d) None of the above
ans-(a).

23. Which project connects four major metropolitan
cities (Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata)?
(a) NS-EW Corridor
(b) Golden Quadrilateral
(c) Pradhan Mantri Bharat Jodo Yojana
(d) Eest-West Corridor
ans-(b).

24. What is the position of Indian Railway in the Asia?
(a)Second
(b) Fouth
(c) Third
(d) First
ans-(a).

25.When was first railway
line opened in India?
(a) 1851
(b) 1852
(c) 1853
(d) 1854
ans-(c).

26. The first railway line was opened between to
(a) Bombay and Thane
(b) Goa and Pune
(c) Pune and Bombay
(d) Delhi and Agra
ans-(a).

27. The first electric train in India started was to

(a) Deccan Queen
(b) Shatabdi
(c) Deccan
(d) Maharaja Express
ans-(a).

28. Which is among the following is the longest railway
platform in India?
(a) Gorakhpur
(b) Kolkata
(c) Khadakpur
(d) New delhi
ans-(a).

29. What is the mascot of Indian Railway?
(a) Misha
(b)Bholu-The guard elephant
(c) Dragon
(d) Waldi
ans-(b).

30. Where is the headquarter of Central Railway zone?
(a) Jaipur
(b) Lucknow
(c)Mumbai
(d) Kolkata
ans-(c).

31. Hajipur is the headquarters of which Railway
zone?
(a) South-Western
(b) Western
(d) Eastern
(d) East-Central
ans-(d).

32. Which among the following is the busiest railway
junction of India?
(a) Anand Vihar
(b) New Delhi
(c) Mumbai Central
(d) Kolkata
ans-(c).

33. The longest train route in India connects to
(a)Dibrugarh and Kanyakumari
(b) Srinagar and Chennai
(c) Gujarat and Silchar
(d) Kanyakumari and Bhopal
ans-(a).

34. Name the fastest train in India.
(a) Bhopal Shatabdi Express
(b) Gatimaan Express
(c) Double Decker
(d) Shatabdi
ans-(b).

geography gk questions with answers part-one pdf

 

35. Which among the following railway has the fastest
track in India? (a)Himalayan Railway
(b) Gatimaan Express
(c) Konkan Railways
(d) Maharaja Express
ans-(c).

36. The first metro which is started in India in 1984 is
(a) Delhi Metro (b) Kolkata Metro
(c) Mumbai Metro
(d) Jaipur Metro
ans-(b).

37. In which among is the following year Delhi Metro
started operating?
(a) 2001
(b) 2005
(c) 1998
(d) 2002
ans-(d).

38. In 1937, the Tata Air Lines’ started its operation between

(a)Mumbai and Delhi
(b) Mumbai and Goa
(c) Goa and Kanyakumari
(d) Mumbai and Thiruvannathapuram
ans-(a).

39. Who was the first person to take a solo flight from Mumbai to Karachi in India?
(a) Dhirubhai Ambani
(b)JRD Tata
(c) Laxmi Mittal
(d) Naresh Goyal
ans-(b)

40. Where is Chhatrapati Shivaji International Airpo located? (a)Mumbai
(b)Goa
(c) Kolkata
(d) Delhi
ans-(a).

41. Sardar Vallabhbhai Patel International Airport is in
(a) Guwahati (b)Ahmedabad
(c) Chennai
(d) Amritsar
ans-(b).

42.How many officially notified Inland National Waterways there in India?
(a) 120
(b) 135
(c) 85
(d) 111
ans-(d).

43. National Waterway 1 runs between
(a)Allahabad to Haldia
(b) Lakhipur to Bhanga
(c) Kollam to Kottapuram
(d) Sadia to Dhubri
ans-(a).

44. Which is among the following is the longest container port of India?
(a)Vishakhapatnam Port
(b) Mumbai Port (c)Jawaharlal Nehru Port
(d) Kandla Port
ans-(c)

45. The Name port which has been renamed as Deen Dayal Port?
(a) Kandla port
(b) Mumbai port
(c) Chennai port (d)Vishakhapatnam port
ans-(a).

46. The 13th major port of India is the
(a) Paradip
(b) Port Blair
(c) Enayam
(d) Cochin
ans-(c).

47. Which is the largest natural port India?
(a) Paradip
(b) Port Blair
(c) Tuticorin (d)Vishakhapatnam
ans-(d).

48. Which is the busiest port of India?
(a)Mumbai
(b) Mangalore
(c) Kandla
(d) Cochin
ans-(a).

49. Largest volcano of the world is
(a) Etna
(b)Mauna Loa
(c) Fujiyama
(d) Krakatoa
ans-(b).

50. Highest lake of the world is
(a) Caspian
(b) Baikal
(c)Titicaca
(d) Superior
ans-(c)

51. Largest lake of the world is
(a) Titicaca
(b)Superior lake
(c) Baikal
(d) Caspian
ans-(b)

52. The Largest country (in area) in the world
(a) China
(b)Russia
(c) UK
(d) USA
ans-(b).

53. Coldest place of the world is
(a) The great Barrier (b)Verichoyansk
(c) Philipines
(d) Andes Central
ans-(b)

read more – click hare

10000 general science questions
general science questions part-one
general science questions part-two
general science questions with answers
science gk question for competitive exam

geography gk questions | general knowledge pdf download
gk question for class 5 & class 4
english gk questions with answers for class 9
history gk questions and answers part -4
geography gk questions with answers part-one
indian history gk questions with answers in english

3 thoughts on “geography gk questions with answers part-one”

Leave a Comment