Top gk question for class 5 and 4 with pdf easy gk

gk question for class 5 & class 4 we are share to day best gk question for class 5 & class 4 for all class 5 & class student exam.we are upload regular

Top gk question for class 5 and 4 with pdf easy gk

1. The highest peak of Araballi mountain is-
Answer:- Gurushikhar.

2, Troposphere air flow name-
Ans:- Jet air.

3. The original language of the word seasonal is-
Answer:- Arabic.

4. The area between two rivers is called-
Answer:- Doab.

5. What is the name of the latitude that passes through the middle of India?
Answer- Cancer.

6. India is the first cotton producer in the world.

7. Alumina is collected from
Answer- bauxite.

9. The largest mineral in the world found in India is –
ans-Fluorspar.

gk question for class 5 & class 4

10. Capital of Arunachal Pradesh is-
Answer:- Itanagar.

11, a joint venture of West Bengal’s first two-wheeler factory

12. Mangrove forest trees are-
Answer- Garan and Gewa.

13. Which coal has the highest percentage of carbon?
Answer:- Anthracite.

14. Araballi Parbat is –
Answer-Bhangil Parbat.

15. Regu soil is formed by
Answer- Basal

16. Local wind called Loo flows in which plain?
Answer:- West India.

17. The confluence of Alkananda and Bhagirathi rivers is-
Answer:- Devprayag.

18 Sedimentary rocks are-
Answer:- Coal.

19. The Suez Canal added-
Answer:- Mediterranean and Red

20. Which line passes through the 180° longitude of the Earth’s surface?
Answer:- International Date Line.

21. Polar lights ‘Aurora Australis’ is seen in which region?
Answer:- In Kumeru region.

22. What is the name of the river ‘Yarlupta Jangbo’ in India?
Answer: Brahmaputra.

23. Speed ​​of sound is different in different media, in which one the speed of sound increases?
Answer:- Air, water and iron.

24. Byssinosis is seen among the workers of which industry?
Answer:- Textile industry.

gk question for class 5 & class 4

 

25. Tamarind juice is used in food because-
Answer:- For easy digestion of food.

26. Energy conversion in the process of photosynthesis is-?
Answer:- Solar energy is chemical energy.

27. The inflammable substance at the tip of the deslai stick is-
Answer:- Phosphorus.

28. What will be the resistance of a semiconductor if its temperature is increased?
Answer: – It will decrease.

29. Which is not a degenerative disease?
Answer: Typhoid.

30. Which is not a viral disease?
Answer-Tuberculosis.

31. Which type of wave is used for telecommunication?
Answer:- Micro wave.

32. What is ‘fear of heights’?
Answer: Acrophobia.
33. The type of mirror used in car headlights is-
Ans:- Elliptical concave mirror.

34. What is the code name of the atomic bomb dropped on Hiroshima?
Answer- Boy

38. What will be the resistance of a semiconductor if its temperature is increased?
Answer: – It will decrease.

39. Which is not a degenerative disease?
Answer-Typhoid.

10000 general science questions

40. Which is not a viral disease?
Answer-Tuberculosis.

41. Which type of wave is used for telecommunication?
Answer:- Micro wave.

42. What is ‘fear of heights’?
Answer: Acrophobia.

43. The type of mirror used in car headlights is-
Ans:- Elliptical concave mirror.

44. What is the code name of the atomic bomb dropped on Hiroshima?
Answer: Boy

45. The subjects of paleontology are-
Answer:- Paleontology.

46. The science dealing with various phenomena occurring at extremely low temperatures is known as-
Answer:- Cryogenics.

47. What are disease-transmitting insects called?
Answer:- Vector.

48. The human skull is made up of Answer-22 bones.

49. Who invented polio vaccine?
Answer:- Jonas Sandha.

50. What does HIV spread?
Answer:- Using the same index of induction.

51. Bar is the unit of which?
Answer: – Pressure.

52. Paleontology is the study of which subject?
Answer:- Plant and animal fossils.

53. Newton’s first law of motion was known?
Answer:- Principle of Inertia.

54. Hardening of diamond is caused by-
Answer:- All four valence electrons are bonded to each carbon atom by covalent bonds.

55.What is the law of natural selection related to?
Answer:- Darwin.

56. Which one is needed by a person suffering from diabetes?
Answer:- Insulin.

57. The main component of “dung” gas is-?
Answer:- Methane.
59. Cow’s milk is rich in which vitamins?
Answer:- Vitamin-B.

solve-gk questions for class 6 with pdf | gk questions for english

top 1000 gk questions answer in english with pdf

 

60. Which is an example of nitrogen fixing bacteria?
Answer:- Azotobacter.

61. Which particle helps in the process of photosynthesis?
Answer:- Chloroplast.

62. Which vitamins are effective in treating viral infections?
Answer:- Vitamin-C.

63. Which substance produces heat when added to water?
Answer-A few.

64. Wrapping food with newspaper can be harmful?
Answer:- By lead.

66. Which colors are called primary colors?
Answer:- Red, Blue, Green.

67. The book which is closest to the brain is-
Answer:- Pituitary gland.

68. Looking at a traffic signal, which lights appear in this order from top to bottom?
Answer:- Red-Blue-Green

69. What are the main components of Raman gas?
Answer:- Liquid butane and isobutane.

70. What type of lens is used in the projection device (projector) for showing movies?
Answer: Convex.

71. What is the speed of light per second?
Answer:- 1,86,600 miles.

72, “Green house effect” is mainly due to which gas? Answer:- Carbon dioxide

73. Who first said that atoms are indivisible?
Azswer:- John Dalton.

74. Eminent physicist Stephen Hawking was a citizen of which country?
Answer:- England.

10000 general science questions

Top gk question for class 5 and 4 with pdf easy gk

75. Which part of the eye is taken from the donor during eye donation?
Answer:- Cornea.

76. What type of virus is AIDS / HIV virus?
Answer- RNA virus.

77. What is the heat of evaporation of water?
Answer:- 537 Cal/gm!
78. When does leukopenia occur?
Answer: When WBC is less than normal.

79, where is the location of Mahadev mountain?

Answer:- Satpura mountain.
80. Draken Trap region a
Answer:- Beneficial Plateau.
81. What happens on the west coast of peninsular India?
Answer:- Hail rain.

82. Where is the Coriolis force maximum?
Answer:- North and South Pole points.

83. Which layer of the atmosphere is closest to the earth?
Answer:- Troposphere.

84. Among the different types of coal, the highest carbon content is-
Answer:- Anagracite

85. In which state is the Ranthambore tiger project located?
Answer:- Rajasthan.

read more – click mhare

related

10000 general science questions
general science questions part-one
general science questions part-two
general science questions with answers
science gk question for competitive exam

geography gk questions | general knowledge pdf download
gk question for class 5 & class 4
english gk questions with answers for class 9
history gk questions and answers part -4
geography gk questions with answers part-one
indian history gk questions with answers in english

 

4 thoughts on “Top gk question for class 5 and 4 with pdf easy gk”

Leave a Comment