gk questions for class 8 with answers in english mcq pdf

Hello friend, Today we will share top gk questions for class 8 with answers in english. Gk questions are mcq type. we try to provide mcq type because its easy to read.

gk questions for class 8 with answers in english mcq pdf

gk questions for class 8 with answers in english
gk questions for class 8 with answers in english

1) Which capital city has the highest height?

Answer: Quito, Ecuador.

2) What protein does alpha-keratin contain?

Answer: Wool.

3) Which city in Umbria was the birthplace of Saint Francis?

Answer: Assisi.

4) This capital of Latvia is sometimes called the “Paris of the Baltics”.

Answer: Riga.

5) Which is used as a ‘moderator’ in a nuclear reactor?

Answer: Graphite.

6) Which species is known as robust Australopithecine?

Answer: Australopithecus boisei and Australopithecus robustus.

7) What is the chemical name of Vitamin K?

Answer: Phylloquine

8) Which country is located directly east of Iraq?

Answer: Iran.

9) What is the name of the movement organ of earthworm?

Answer: Sita

gk questions for class 8 with answers in english mcq pdf

12) Which East African language developed as a lingua franca between African and Arab traders?

Answer: Swahili.

13) Mahatma Gandhi was killed in which year?

Answer: In 1948

14) On which day is the battle of Palashi known to have started?

Answer: In 1757

15) Which improper action causes ‘myxedema’ condition in humans?

Answer: Thyroid gland.

16) Which country is the leading producer of olives and grapes in the world?

Answer: Italy.

17) Galileo Galilei discovered the four moons of which planet in 1610?

Answer: Jupiter.

18) Which legal term refers to mortgage of property?

Answer: Mortgage.

19) Which term was used to refer to a group of families in Vedic society?

Answer: Grama.

gk questions for class 8 with answers in english mcq pdf
20) Which street divides the East and West sides of New York City?

Answer: Fifth Avenue.

21) Carlo Collodi wrote a story about a wooden doll that becomes human. What is its title?

Answer: The Adventures of Pinocchio.

22) What is the name of the lens used in cinematography and television to quickly change from a distance to a close-up shot without moving the camera?

Answer: Zoom kiss.

23) What is a person with a net worth of more than 1000 million dollars called?

Answer: Millionaire.

24) Which person introduced the practice of Mansabdari?

Answer: Akbar

25) Which district of London gives its name to the prime meridian?

Answer: Greenwich.

26) How many members of the tribe of Issachar were there with their genealogy?

Answer: Fifty four thousand five hundred.

27) Who is the author of Gita Govinda?

Answer: Jaydev

28) Which country is located adjacent to the Andaman Sea?

Answer: Burma.

gk questions for class 8 with answers in english mcq pdf

29) According to which philosophy the universe is created and maintained by universal laws?

Answer: Jain philosophy.

30) Gandhara art developed in which era?

Answer: During the Kushan period

31) In which year did the first battle of Tarain take place?

Answer: In 1991

32) Which country in the British Isles is said to have the highest concentration of sheep in the world?

Answer: Wales.

33) Which can be used for biological control of mosquitoes?

Answer: Gambusia.

34) Which person was known as Gandhi Buri?

Answer: Matangini Hazra

35) England’s largest lake and highest mountain is located in which country?

Answer: Cumbria.

36) Who is called Iron Man of India?

Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

37) The latitude of a place is equal to which place?

Answer: celestial pole.

38) Which person was the proponent of the organization of Marxism?

Answer: Lenin.

39) Which script was used in the earliest Tamil inscriptions?

Answer: Brahmi.

gk questions for class 8 with answers in english mcq pdf
40) The Battle of the Bulge was a counteroffensive move by _______ in World War II.

Answer: Germans.

41) Cryogenic engine finds application in which technology?

Answer: Rocket technology.

42) What is the name of a device which gives three dimensional effect to photographs viewed through it?

Answer: Stereoscope.

43) In which city did Isaac Newton attend a grammar school and Margaret Thatcher attend a local girls’ school?

Answer: Grantham.

44) Which English physicist and mathematician was born on Galileo’s death?

Answer: Isaac Newton.

45) How many people participate in volleyball games

stay?

Answer: 6 people

46) Which day is observed as Bashundhara Day?

Answer: 22 April

47) Which instrument is used to determine wind-direction?

Answer: Wind vane.

48) Which actor got a gold single for the song “Daniel” in 1973?

Answer: Elton John.

49) Which great person discovered penicillin?

Answer: Alexander Fleming

50) Where is the largest and world famous museum located?

Answer: Paris.

51) Which vitamin is considered a hormone?

Answer: Vitamin D

52) Which person is known as Father of Biology?

Answer: Aristotle

53) Which UK government-funded organization has an official symbol of quality called the ‘kite’ mark?

Answer: British Standards Institute.

54) What is the percentage of carbon in the average chemical composition of hair?

Answer: 50.65%.

55) Which element is found on the surface of the moon?

Answer: Titanium.

56) What is the name of structural and functional unit of kidney?

Answer: Nephron

57) Why is ‘Beaufort Scale’ used?

Answer: Measuring wind speed.

58) Which is the western border of northern plateau?

Answer: Karakoram Range.

59) Which Toma ruler is credited with founding Delhi?

Answer: Anangapal.

60) What is the name of the Russian guitar-like stringed instrument with a triangular body?

gk questions for class 8 part-2

gk questions for class 8 part-3

gk questions for class 8 part-4

gk questions for class 8 part-5

Leave a Comment