Best gk questions for class 9 and 10 with multiple choice and pdf

Today, we will share gk questions for class 9 and 10. We have written multiple choice questions and answers. It is really very helpful to read and interesting.Here, we have discussed history general knowledge questions.

Gk questions for class 9 and 10 with multiple choice and pdf

31. The first Muslim invader was in India?

(A) Mahmud Ghaznavi
(B) Qutbuddin Aibak
(C) Mahmud bin Qasim
(D) Mahmud Ghori

Answer:-(C) Mahmud bin Qasim

32. The first Indian Empire was established?

(A) Kanishka
(B) by Harsha
(C) Samudra Gupta
(D) Chandragupta Maurya

Answer:-(D) Chandragupta Maurya

33. Because of whose tomb Nanded is considered holy by the Sikhs by the Guru?

(A) Guru Amar Das
(B) Guru Angad
(C) Guru Arjun Dev
(D) Guru Gobind Singh

Answer:-(D) Guru Gobind Singh

34. Who destroyed the famous Somnath temple?

(A) Mohammad bin Qasim
(B) Sultan Mahmud
(C) Qutbuddin Aibak
(D) Muhammad Ghori

Answer:-(B) Sultan Mahmud

gk questions for class 9 and 10 with multiple choice and pdf

35. Which of the following is the oldest monument?

(A) Qutub Minar
(B) Taj Mahal
(C) Ajanta Caves
(D) Khajuraho

Answer:-(C) Ajanta Caves
gk questions for class 9 and 10
gk questions for class 9 and 10

36. The people of Indus Valley Civilization used to worship?

(A) Pashupati
(B) of Brahma
(C) of Vishnu
(D) Indra

Answer:-(A) Pashupati

37. Are Tripitaka religious texts?

(A) Jains
(B) Hindus
(C) Muslims
(D) Buddhists

Answer:-(D) Buddhists

38. When did the third battle of Panipat take place?

(A) 1799
(B) 1761
(C) 1771
(D) 1769

Answer:-(B) 1761

39. After which battle is the foundation of the Mughal Empire considered?

(A) First battle of Panipat
(B) Second Battle of Panipat
(C) Battle of Plassey
(D) Battle of Buxar

Answer:-(A) First battle of Panipat

 20+Gk questions for class 9 and 10 with multiple choice and pdf

41. When was the Battle of Plassey fought?

(A) June 23, 1757 AD
(B) June 26, 1756 AD
(C) June 23, 1759 AD
(D) June 27, 1757 AD

Answer:-(A) June 23, 1757 AD

42. When did the battle of Buxar begin?

(A) 1783 AD
(B) 1763 AD
(C) 1793 AD
(D) 1563 AD

Answer:-(B) 1763 AD

43. Who built the Red Fort of Delhi?

(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Shahjahan
(D) Sher Shah

Answer:-(C) Shahjahan

44. Who was called Peshwa in the administration of Shivaji?

(A) Defense Minister
(B) Minister of Religious Affairs
(C) Chief Minister
(D) Justice Minister

Answer:-(C) Chief Minister

45. Which was the first fully color film of India?

(A) on
(B) King Harishchandra
(C) Alamara
(D) Rani of Jhansi

Answer:-(D) Rani of Jhansi

46. When was the Vienna Conference held?

(A) 1915 AD
(B) 1820 AD
(C) 1815 AD
(D) 1920 AD

Answer:-(C) 1815 AD

gk questions for class 9 and 10 with multiple choice and pdf

48. When was the unification of Germany completed?

(A) in 1849 AD
(B) in 1890 AD
(C) in 1870 AD
(D) in 1871 AD

Answer:-(D) in 1871 AD

49. In which year was the Act of Union passed?

(A) in 1699
(B) in 1757
(C) in 1707
(D) in 1815

Answer:-(C) in 1707/bg_collapse]

30+gk questions for class 9 and 10 with multiple choice and pdf

50. When did the Bolshevik Revolution take place?

(A) 1935
(B) 1917
(C) 1899
(D) 1950

Answer:-(B) 1917

51. Who was the father of New Economic Policy (NEP)?

(A) Karl Marx
(B) Stalin
(C) Lenin
(D) Trotsky

Answer:-(C) Lenin

52. Who prepared the APR thesis?

(A) Karl Marx
(B) Trotsky
(C) Lenin
(D) Stalin

Answer:-(C) Lenin

53. When did Leylin announce the new economic policy?

(A) 1935
(B) 1921
(C) 1915
(D) 1929

Answer:-(B) 1921

54. Who formed the Red Army?

(A) Karl Marx
(B) Trotsky
(C) Kerensky
(D) Stalin

Answer:-(B) Trotsky

gk questions for class 9 and 10 with multiple choice and pdf download

55. Who started English education in India?

(A) Macaulay
(B) Curzon
(C) Dalhousie
(D) Cornwallis

Answer:-(A) Macaulay

56. Raja Ram Mohan Roy was not concerned?

(A) Abolition of Sati Pratha
(B) In widow remarriage
(C) In the education of Sanskrit
(D) none of these

Answer:-(C) In the education of Sanskrit

57. Which general was responsible for the Jallianwala Bagh massacre?

(A) General William Bentinck
(B) General Mountbatten
(C) General Dyer
(D) General Dalhousie

Answer:-(C) General Dyer

58. Between whom was the first Mysore war fought?

(A) British and Tipu Sultan
(B) British and Hyder Ali
(C) British and Mir Jafar
(D) British and Nawab Sirajuddaulah

Answer:-(B) British and Hyder Ali

59. Who banned the practice of Sati?

(A) Lord Dalhousie
(B) Lord Mountbatten
(C) Lord William Bentinck
(D) Lord Curzon

Answer:-(C) Lord William Bentinck

60. In which year Myanmar was separated from India?

(A) 1950
(B) 1947
(C) 1937
(D) 1950

Answer:-(C) 1937

gk questions for class 9 and 10 with multiple choice and pdf

 

2 thoughts on “Best gk questions for class 9 and 10 with multiple choice and pdf”

Leave a Comment