Top gk questions for class 9 in english || general knowledge

Hello, Friend, Today we will share Top gk questions for class 9 in english and pdf. you want to download gk questions for class 9 in english go read the post we have added download link.

136. Which of the following states has approved Urdu as its official language?

(A) Rajasthan
(B) Jammu and Kashmir
(C) Andhra Pradesh
(D) Madhya Pradesh

Answers:-(B) Jammu and Kashmir
 gk questions for class 9 in english
gk questions for class 9 in english

137. Who was the first news reader of Doordarshan?

(A) Shobhana Jagdish
(B) Avinash Kaur Sarin
(C) Pratima Puri
(D) Salma Sultan

Answers:-(C) Pratima Puri

138. In which year the daily national program of Doordarshan was started?

(A) 1980 AD
(B) 1972 AD
(C) 1975 AD
(D) 1981 AD

Answers:-(B) 1972 AD

139. Which country has the largest number of post offices?

(A) India
(B) France
(C) Japan
(D) China

Answers:-(A) India

140. If the postal index number begins with 6, in which state is that post office likely to be located?

(A) Maharashtra
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) none of these

Answers:-(C) Kerala

141. What is the STD code of Mumbai Metropolitan Region?

(A) 011
(B) 022
(C) 033
(D) 044

Answers:-(B) 022

Top300 gk questions for class 9 in english || general knowledge

142. Which of the following Bhakti Saints was the first to use Hindi to propagate his message?

(A) Grandfather
(B) Tulsidas
(C) Ramanand
(D) Kabir

Answers:-(C) Ramanand

143. Money order system started in India?

(A) 1880 AD
(B) 1882 AD
(C) 1884 AD
(D) 1907 AD

Answers:-(A) 1880 AD

144. When was the postage stamp issued in India?

(A) 1859 AD
(B) 1854 AD
(C) 1882 AD
(D) none of these

Answers:-(B) 1854 AD

145. Where is the Indira Gandhi National Human Museum?

(A) Bhopal
(B) Guwahati
(C) Chennai
(D) Bastar

Answers:-(A) Bhopal

146. Where is the headquarter of Survey of India located?

(A) Hyderabad
(B) New Delhi
(C) Chandigarh
(D) Dehradun

Answers:-(D) Dehradun

147. Jawar mines in Rajasthan are famous for which mineral?

(A) Zinc
(B) copper
(C) iron
(D) all of these

Answers:-(A) Zinc

148. In which language is the collection of religious poems ‘Kural’?

(A) Greek
(B) Pali
(C) Telugu
(D) Tamil

Answers:-(D) Tamil

149. In which type of government does the legislature get more priority than the executive?

(A) Federal Government
(B) Parliamentary Government
(C) authoritarian government
(D) President’s Government

Answers:-(B) Parliamentary Government

150. Whose translation is the book ‘Anwar-e-Suhaili’?

(A) Panchatantra
(B) Sursagar
(C) Ramayana
(D) Mahabharata

Answers:-(A) Panchatantra

151. Alliance Air is a wholly owned company of which of the following?

(A) Indian Airlines
(B) Sahara Airways
(C) Jet Airways
(D) Air India

Answers:-(A) Indian Airlines

152. Where is the country’s first international airport under construction in the private sector?

(A) Kochi
(B) Guwahati
(C) Mopa
(D) Hyderabad

Answers:-(A) Kochi

153. The International Air Service of India is?

(A) Sahara Air
(B) Indian Airlines
(C) Air India
(D) Alliance Air

Answers:-(C) Air India

154. Who built the Grand Trunk Road?

(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Sher Shah

Answers:-(D) Sher Shah

155. With whom is the Golden Quadrilateral project related?

(A) Road Transport
(B) Air transport
(C) Water transport
(D) Rail transport

Answers:-(A) Road Transport

156. East-West and North-South Express Highways intersect each other?

(A) Gwalior
(B) Sagar
(C) Bhopal
(D) Jhansi

Answers:-(D) Jhansi

157. How many states does National Highway No. 7 pass through?

(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7

Answers:-(C) 6

158. Which of the following comes under the category of non-conventional sources of energy?

(A) Coal
(B) Bio gas
(C) Natural gas
(D) Petroleum

Answers:-(B) Bio gas

159. Which of the following is not a conventional source of energy?

(A) Natural gas
(B) Mineral oil
(C) Geothermal energy
(D) Coal

Answers:-(C) Geothermal energy

160. Which of the following forms of energy causes the least air pollution?

(A) Hydro energy
(B) thermal energy
(C) Nuclear energy
(D) Solar energy

Answers:-(D) Solar energy

161. The average percentage of kernel in groundnut is?

(A) 50
(B) 65
(C) 70
(D) 85

Answers:-(C) 70

162. From which of the following tiger reserve, there is news of secretive disappearance of tigers recently?

(A) Ranthambore
(B) Bharatpur
(C) Sariska
(D) Simlipal

Answers:-(C) Sariska

163. By what name is the world’s highest mountain peak Everest famous in Nepal?

(A) Trikuta
(B) Dhavalgiri
(C) Gaurishankar
(D) Sagarnath

Answers:-(A) Trikuta

164. On the banks of which river is the capital of Nepal, Kathmandu situated?

(A) Kosi river
(B) Godavari river
(C) Bagmati river
(D) Narayani River

Answers:-(C) Bagmati river

165. Devdas Banjare was associated with which area?

(A) Pandwani
(B) Panthi dance
(C) Dhokra dance
(D) Ghankul

Answers:-(B) Panthi dance

gk questions for class 9 in english Part-2

 

Leave a Comment