Top gk questions for class 9 to 12 | general knowledge with pdf

Hi, Friends, Today we are going to share gk questions for class 9 to 12 and general knowledge questions and answers with pdf file. Gk is very important for every student. you will get major information from gk questions.

gk questions for class 9 to 12

1. Who discovered the Harappan civilization?

(A) Dayaram Sahni
(B) Rakhaldas Banerjee
(C) M. M. Vats
(D) others

Ans:-(A) Dayaram Sahni

2. Who was the ruler who left his body by fasting like a true Jain monk?

(A) Bindusara
(B) Ashoka
(C) Chandragupta Maurya
(D) others

Ans:-(C) Chandragupta Maurya

3. Between whom was the first battle of Tarain (1191 AD) fought?

(A) Muhammad Ghori and Bhima
(B) Muhammad Ghori and Prithviraj III
(C) Muhammad Ghori and Jai Singh
(D) Muhammad Ghori and Ajaypal

Ans:-(B) Muhammad Ghori and Prithviraj III

Top gk questions for class 9 to 12 | general knowledge with pdf

4. Separated Bengal from the Mughal Empire and made it independent?

(A) Murshid Quli Khan
(B) Saadat Khan
(C) Sarfaraz Khan
(D) others

Ans:-(A) Murshid Quli Khan

5. When was the Widow Remarriage Act enacted?

(A) In 1853 AD
(B) in 1856 AD
(C) in 1863 AD
(D) in 1865 AD

Ans:-(B) in 1856 AD

6. When did the British adopt the policy of ‘divide and rule’?

(A) After 1877 AD
(B) After 1833 AD
(C) After 1858 AD
(D) After 1799 AD

Ans:-(C) After 1858 AD

 

gk questions for class 9 to 12
gk questions for class 9 to 12

7. How many years did the civil war last in England?

(A) Four years
(B) seven years
(C) two years
(D) ten years

Ans:-(B) seven years

9. In which period Ramayana and Mahabharata were composed?

(A) In the Indus Valley period
(B) Dravidian period
(C) Vedic period
(D) Aryan period

Ans:-(D) Aryan period

Top gk questions for class 9 to 12 | general knowledge with pdf

10. Who founded the secret society?

(A) Harsh Vardhan
(B) Chandragupta
(C) Samudragupta
(D) Brahmagupta

Ans:-(B) Chandragupta

Gk questions for class 9 to 12 with answers

11. Between whom did the second battle of Panipat take place?

(A) Vagum Khan and Hemu
(B) Akwar and Mirza Hakim
(C) Akwar and Wagham Khan
(D) Akwar and Rana Pratap

Ans:-(A) Vagum Khan and Hemu

12. Where was Muhammad Ghori the ruler?

(A) Afghanistan
(B) Iraq
(C) Persia
(D) Türkiye

Ans:-(A) Afghanistan

13. Mastani was the lover of which ruler?

(A) Vajirao Peshwa
(B) Nana Saheb
(C) Shahu Maharaj
(D) Sher Shah

Ans:-(A) Vajirao Peshwa

15. In which city did the British first set up their factories during the Mughal period?

(A) Madras
(B) Calcutta
(C) Mumbai
(D) Surat

Ans:-(D) Surat

16. Which was the first subsidiary alliance?

(A) Rohilkhand
(B) Nizam
(C) Awadh
(D) Jhansi

Ans:-(B) Nizam

Top gk questions for class 9 to 12 | general knowledge with pdf

17. Who is known as the father of Carnatic music?

(A) Mrityuswami Dikshitar
(B) Tyagaraja
(C) Purandara Das
(D) Swati Tirupal

Ans:-(C) Purandara Das

19. Who among the following Mughal rulers is known as ‘Prince of Builders’?

(A) Akbar
(B) Vavar
(C) Shahjahan
(D) Jahangir

Ans:-(C) Shahjahan

Gk questions for class 9 to 12 with answers pdf

20. Who was the last Guru of Sikh community?

(A) Guru Arjun Dev
(B) Guru Tegh Bahadur
(C) Guru Gobind Singh
(D) none of these

Ans:-(C) Guru Gobind Singh

21. Where did the Kuchipudi dance start?

(A) Rajasthan
(B) In Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Punjab

Ans:-(B) In Andhra Pradesh

22. By whom was the Gandhara style of painting introduced?

(A) Shaivism
(B) Mahayana school
(C) Hinayana sect
(D) none of these

Ans:-(B) Mahayana school

24. According to the belief of Buddhists, who is considered to be the next incarnation of Gautam Buddha?

(A) Kalki
(B) Atreya
(C) Maitreya
(D) Nagarjuna

Ans:-(A) Kalki
Top gk questions for class 9 to 12 | general knowledge with pdf

25. Which of the following palaces was built by Emperor Akbar at Fatehpur Sikri?

(A) Motimahal
(B) Hiramahal
(C) Panchmahal
(D) Rangmahal

Ans:-(C) Panchmahal

26. Which king got the iron pillar near Qutub Minar built?

(A) Chandragupta II
(B) Samudragupta
(C) Skandagupta
(D) Ramgupta

Ans:-(A) Chandragupta II

27. Which society was founded by Swami Dayanand Saraswati?

(A) Brahmo Samaj
(B) Arya Samaj
(C) Prayer society
(D) Dayanand Vedic Samaj

Ans:-(A) Brahmo Samaj

28. Who among the following built the Ibadatkhana?

(A) Akbar
(B) Aurangzeb
(C) Shahjahan
(D) Jahangir

Ans:-(A) Akbar

29. Who became the first woman ruler of India?

(A) Chand Bibi
(B) Razia Begum
(C) Rani Lakshmi Bai
(D) none of these

Ans:-(B) Razia Begum

30. Where was Tipu Sultan the ruler?

(A) Hyderabad
(B) Ahmed Nagar
(C) Mysore
(D) Bijapur

Ans:-(C) Mysore

Gk questions for class 9 to 12 pdf

 

Leave a Comment