Best gk questions in english class 9 with pdf

Gk questions in english class 9 with pdf

gk questions in english class 9 with pdf, Hello Friends, Here you will get 200+ gk question in english with pdf. We share daily general knowledge questions and answers. let’s see Today

91. What was the code name of the atomic bomb dropped on Hiroshima?
Answer:-Little boy.

92. Indian constitution can be amended according to which article?
Answer:-368

gk questions in english class 9
gk questions in english class 9

93. The biggest dam in India is Sardar Sarovar Dam on which river is

Answer:-Narmada

94. UIDAI is
Answer:-Unique Identification Authority of India Raja Birbal.

95. Which of the following was a member of Deen e Elahi?

96. Jallianwala Bagh Massacre took place for which of the following?
Answer:-Rowlatt Act.

97. Khudiram Bose was assisted in the attack on Judge Kingsford by
Answer:-Prafulla Chaki.

Best gk questions in english class 9 with pdf

99. Saim Mirabai Chanu is associated with which sport?
Answer:-weight lifting

100. Damodar River originates from
Answer:-Rajmahal Plateau.

101. Henri Louis Vivian DeRogeo was associated with
Answer:-Young Bengal Movement.

102. Which state in India is the second state after Jammu and Kashmir to have its own flag subject to the permission of the Centre?
Answer:-Karnataka.

103. Who invented polio vaccine?
Answer:-Jonas is the witness.

104. Bandhan Express is a passenger train running from
Answer:-Kolkata to Khulna

105. The Preamble of the Indian Constitution was amended by which of the following amendments?

Answer:-42nd Amendment

106, the only planet in the solar system that rotates from east to west
Answer:-Uranus.
107. What type of wave is used for telecommunication?
Answer:- Microwave.

Gk questions in english class 9 with pdf download

108. NABARD organization is involved in
Answer:-Village development.

109. Insects that transmit disease are called: vectors 110. Who among the following was known for his medicinal knowledge during the Gupta period?Answer:- Charaka.

111. Indus civilization was discovered when?
Answer:- In 1922.

112. Which metal was not used in Indus civilization?Answer:-Iron.

113. A port of Indus Civilization is
Answer:-Lothal.

114. Monika Batra is associated with
Answer:-Table Tennis.
​137. Whose surname was Kunik?
Answer:-The enemy.

139. Chandragupta Maurya sat on the throne?
Answer:-324 BC.

140. What is the name of the book written by Hiuen Sang?
– Si-u-ki.

141. When was the battle of Hydaspes?
Answer:-326 BC.

142. Who was the founder of Satavahana dynasty?
Answer:-simuk.

143. Who is the best king of Satavahana dynasty?
Answer:-Gautamiputra Satakarni.

144. Who is called the Napoleon of India?
Answer:-Samudragupta.

145. Fa-hien came to India during whose reign?
Answer:-Chandragupta II.

146. Who is called the protector of India?
Answer:-Skandagupta.

Best gk questions in english class 9 with pdf

147. Who wrote the Allahabad Prasthi?
Answer:-Harishen.
148. Odantapuri Buddha Vihara is which?
Answer:- Pale Yuga.

149. Bears the title of Gangaikonda
Answer:-Rajindrachola.

150. Introduced Kaulinya Pratha
Answer:-Ballal Sen.

Top Gk questions in english class 9 with pdf download

152. In whose time Kaivarta Rebellion took place
Answer:-Mahipala.
153. Who was the first king of Pala dynasty of Bengal?
Answer:-Gopal

151. Dansagar and Ghobarasagar by Answer:-Ballal Sen.

154. Who is the leader of Kaivarta rebellion?
Answer:- Divine

155. Vikramshil built Bihar?
Answer:-Dharmapala.

156. Who is the author of ‘Ramcharit’ book?
Answer:-Sandhyakar Nandi.

157. Who is the author of Ramcharit Manas?
Answer:-Tulsi Das

158. Where was the capital of the Pallavas?
Answer:-Kanchi.

Best gk questions in english class 9 with pdf

159. Name the horse of Gautama Buddha
Answer:- Kantak.

160. Tripitaka is written in which language?
Answer:- Pali.

161. What is the name of the last Jain Tirthankar?
Answer:-Mahavir.

162. Where did Gautama Buddha leave his body?
Answer:-In the city of Kushi.

163. Who discovered the Mehergarh civilization?
Answer:-John Frassoa Zarij.

164. During which dynasty ‘Gandhara art flourished?
Answer:-Kushan.

165. Which Gupta emperor assumed the title ‘Parakramanka’?
Answer:-Samudragupta.

166. Who holds the title of Shakari?
Answer:-Samudra Gupta.

Top Gk questions in english class 9 with pdf download

167. Where was Shashanka’s capital? Answer:-Karnasubarna.

168. In how many years did Harshavardhana sit on the throne? Answer:-606 AD.

169. How many Tirthankaras were Mahavira?

Answer:- 28
170. Who discovered the Indus Civilization?
Answer:-Rakhaldas Banerjee.

171. Who invented ‘zero’?
Answer:- Aryabhata.

172. Who took the title of ‘Vikramsheel’?
Answer:-Dharmapala.

173.What is the name of the poet of Pulkeshi II?
Answer:- Ravikirti.

Best gk questions in english class 9 with pdf

174. Who was the founder of Rashtrakuta dynasty?
Answer:-Dantidurga.
175. Where was the capital of Pallava kingdom?
Answer:-Kanchi.

176. Who wrote ‘Suryasiddhanta’?
Answer:-Aryabhata.

177. What is the name of Buddha’s horse?
Answer:-Kontak.

178. When did Vasco da Gama come to India?
Answer:-1498 AD.

179. Who wrote ‘Shrikrishna Vijaya’?
Answer:- Maladhar Bose.

200+Top Gk questions in english class 9 with pdf download

180. When was the Indus civilization discovered?
Answer:-1922 AD.
181. What is the name of the book written by Fa-Hien?
Answer:-C-you-what.

183. Which part of Vedas contains Gayatri Mantra?
Answer:-Rigveda 11.

184. Who is the author of Eyehole Prasthi?
Answer:-Ravikirthy.

185. Who is known as ‘Napoleon of India’?
Answer:-Samudragupta.
186. Where was Buddha born?
-Lumbini.

187. Who is known as Vikramsheela? Answer:-Dharmapala.

188. In how many BC did Alexander die?
Answer:-323 BC.

189. Who founded Vikramsheela University?
Answer:-Dharmapala.

190. Who built the Rajarajeshwar Temple?
Answer:-The first king.

191. Indian history is known as ‘Kunic’?Answer:-Ajatashtru.

192. The author of Surya-siddhanta was
Answer:-Aryabhata.

193. Which emperor assumed the title ‘Maharajadhiraj’?
Answer:-First Chandragupta.

194. Who is the author of the book ‘Ratnavali’?
Answer:- Harshvardhan.

195. Who introduced himself as ‘Alexander II’?
Answer:-Alauddin Khalji.

196. Who took the title ‘Ganga Econd’?
Answer:-Rajendra – I.

197. Who is the last Sultan of Delhi?
Answer:-Ibrahim Lodi.

199. Second Battle of Tarain took place
Answer:-1192 AD.
200. Akbar of the Sultanate era was Answer:-Firoz Shah Tughlaq.

198. Akbar of Bengal is called
Answer:-Hussain Shah.

201. What is Ikta practice?
Answer:-Land grant system.

202. Who is Chirag-e-Delhi?
Answer:-Nasiruddin Muhammad.

203. Vasco da Gama came to India in what AD?
Answer:-1498 AD.
204. Battle of Talikota takes place in how many Christianity?
Answer:- 1565 AD.

205. How many times did Sultan Mamud attack India?
Answer:- 17 times.

206. When was the first battle of Tarain? Answer:- 1191.

207. What is the name of the first woman ruler of Delhi?
Answer:- Sultana Razia.

208. Nowroz festival’ observed by
Answer:- Balban.

209) Who built the two-and-a-half-day hut?
Answer:- Qutubuddin Aibak.

200+Top Gk questions in english for class 9 with pdf download

210. Who looted the Somnath temple?
Answer:- Sultan Mamud.

211. Who was known as ‘Akbar of Kashmir’?
Answer:- Zainul Abedin.

212. Who is the author of Amukt Malyada?
Answer:- Krishnadeva Roy.

213. Who introduced the price control policy?
Answer:- Alauddin Khilji.

214. Who built Alai Darwaza?
Answer:- Alauddin Khalji.

216. Introduced ‘Qabuliyat’ and ‘Patta’?
Answer:- Shershah.

217. When did the war begin?
Answer:- 1527 AD.

218. What was the name of Shershah’s commander?
Answer:- Brahmajit Gaur.

219. Who introduced the first postal system on horseback?
Answer:- Shershah.
220. When did the battle of Haldighat begin?
Answer:- 1576 AD.

221. Built the Golden Temple at Amritsar
Answer:- Guru Ramdas.

222. Where is Buland Darwaja located?
Answer:- Fatepur Sikri.

223. What is the name of Humayun’s trusted commander?
Answer:- Bairam Khan.

224. Sir Tomasro appeared in Jahangir’s court in which year?
Answer:- 1615.

226. In which year was the treaty of Solbai signed?
Answer:- In 1782.

Best gk questions in english class 9 with pdf

227. The first independent Nawab of Bengal was
Answer:- Murshid Quli Khan.

228. Which Mughal Emperor reintroduced Jizya tax?
Answer:- Aurangzeb.

229, Who used to collect taxes called ‘Chautha’ and ‘Sardeshmukhi’
Answer:- Shivaji.
230. Which Peshwa propagated ‘Hindu Pad Padshahi ideology?
Answer:- Balaji Bajirao

231. Treaty of Purandar (1776 AD) was signed between whom?
Answer:- English and Madhav Rao II.

232. Where was Shivaji’s capital?
Answer:- Raigarh.

233, killing’ in whose time?
Answer:- Siraj Uddaullah.

234. Fort William was established by?
Answer:- 1696 AD.
235, who was the first independent Nawab of Bengal?
Answer:- Murshidkuli Khan.

236. Who was the first Governor General of Bengal?
Answer:- Warren Hastings.

237.In which year was the Treaty of Alinagar
Answer:- 1757?
238. Who was the treaty of Alinagar? Answer:- Siraj-uddaula and the English.

200+Top Gk questions in english class 9 with pdf download

239. In how many years did the battle of Boxer take place?
Answer:- 1764.

240. When did the Seven Years’ War begin?
Answer:- 1756.

241. In how many years did the Manvantar of Chiyatari take place?
Answer:- 1770
242. Seven years long war ended in how many years?
Answer:- 1763.

243. “When was the Treaty of Ai-la-Chapelle signed?
Answer:- 1748.

244. When did the war of captivity begin?
Answer:- 1760.

245, When was the Treaty of Srirangapattam?
Answer:- 1792 .
246. Between whom was the treaty of Srirangagutam?
Answer:- Tipu Sultan and the English.

247. In which battle did Tipu Sultan die?
Answer:- The fourth is Mysore

248. In which year was the Treaty of Basin?
Answer:- 1802

249, Who is the first Governor General of Bengal?
Answer:- Warren Hastings.

Best gk questions in english class 9 with pdf

Best gk questions in english class 9 with pdf

Best gk questions in english class 9 with pdf

Best gk questions in english class 9 with pdf

Best gk questions in english class 9 with pdf

Best gk questions in english class 9 with pdf

Best gk questions in english class 9 with pdf

1 thought on “Best gk questions in english class 9 with pdf”

Leave a Comment