indian history gk questions with answers in english

Indian history gk questions with answers in english,We share gk questions with answers for army, navy, wbcs,ssc, rail,IAS.Indian history gk questions are most popular general knowledge.

1. Who composed Allahabad Prasasti?
A) Asvaghosha
B) Nagarjuna
C) Harisens
D) Vasumitra
ans-(c).

2. Who among the following kings performed ‘Asvamedh
Yajna’?
A) Kirtivarman
B) Pulakesin I
C) Pulakesin II
D) Mangalesh
ANS-(B).

3. ‘Rajatarangini’ was written by
A) Lalitaditya
B) Kalhan
C) Venkatesh
D) Sandhyakar
ANS-(B).

4.Sandhyakar Nandi was
A) Writer of Ramcharita Kavya’
B) Court poet of Chandra Gupta II
C) Writer of ‘Dhoa’
D) Medical practitioner
ANS-(A).

5. Who wrote ‘Ramcharita’?
A) Banabhatta
B) Kalidas
C) Sandhyakara Nandi
D) Tulsi Das
ANS-(C)

6. Who was Megasthenes?
A) Ambassador of Seleucus
B) Prime Minister of Chandragupta Maurya
C) A Greek pilgrim
D) A Chinese traveller
ANS-(A).

7.Who wrote Tahaqiq-i-Hind/Kitab-ul-hind?
A) Alberuni
B) Al Biladari
C) Sulaiman
D) Al Masudi
ANS-(A).

8. Who issued the Nasik Prasasti (Inscription)?
A) Gautamiputra Satakarni
B) Samudra Gupta
C)Harshavardhan
D) Dharmapala
ANS-(A).

9. Who composed ‘Ai-hole’ Prasasti?
A) Kautilya
B) Rabikirti
C) Harisena
D) Nayanikar
ANS-(B).

Indian history gk questions with answers in english

10. Who is the author of ‘Indica’?
A) Herodotus
B)Megasthanese
C) Strabo
D) Plutarch
ANS-(B).

11. Who was the writer of ‘Buddha Charita’?
A)Buddhaghosha
B) Ashvaghosha
C) Nagrajuna
D) Panini
ANS-(B).

12. Who is the came to India during the time of Chandragupt
Maurya?
A) Faxian (Fa Hien)
B) Xuanzang (Hiuen Tsang)
C) Megasthenes
D) Strabo
ANS-(C).

13. Who was the author of ‘Brihat samhita’?
A) Aryabhatta
B) Varahamihira
C) Amarasimha
D) Brahmagupta
ANS-(C).

14. Which is historian is famous for his research on Ancient Indian History?
A) Satish Chandra
B) Bipan Chandra
C) Ram Sharan Sharma
D) Amalesh Tripathi
ANS-`(C).

15. Who wrote Mrichhakatikam?
A) Shudrak
B) Bhas
C) Vishakhadatta D) Banabhatta
ANS-(A).

16. Which of the following clearly define’Mitakshara”?
A) A work on astronomy.
B) A treatise on ancient hindu
C) A text on agriculture.
D) A compendium on medicine.
ANS-(B).

17. Who wrote ‘Rajatarangini’?
A) Megasthenes B) Al-beruni
C) Kalhana
D) Herodotus
ANS-(C).

18. Who composed the ‘Aihole Inscription’?
A) Ravikirti
B) Bilhan
C) Harisen
D) None of the above
ANS-(A).

19. Which of the following pairs is not matched correctly?
A) Sandhyakar Nandi-Ramacharita
B) Jay Sinha-Kumarapalacharita
C) Gaudavaho-Vakpati
D) Bilhana-Prithvirajacharita
ANS-(D).

indian history gk questions with answers in english pdf download

20. Name the author of ‘Panchatantra’ and ‘Svapna-
vasabdatta’.
A) Kalidasa
B) Ashvaghosha
C) Bhasa
D) Kalhan
ANS-(C).
21. Jayadev’s “Gita Govinda” deals with cult of
A) Rama
B) Shiva
C) Krishna
D) Shakti
ANS-(C).

22. Indus-valley civilization is called
A) Urban
B) Rural
C) Stone Age
D) Iron Age
ANS-(A).

23.Who discovered the Indus Valley Civilization?
A) Sir Leonard Wooley
B) V. S. Agarwal
C) Rakhaldas Banerjee
D) A.L. Basham ANS-(C).

24.Which metal was unknownto the Indus people?
A) Copper
B) Bronze
C) Iron
D) Gold
ANS-(C).

25. During which period the Vedic Literature was composed?
A) 1000 B.C
B) 3000-2500 B.C
C) 1500-1000 B.C
D) 1200-1000 B.C
ANS-(C).

26. The word Aryan denotes
A) Cultivation
B) A race
C) Pastoral society
D) Brahmachari
ANS-(B).

27. With the people of which country Harappan people
carried trade?
A) China
B) Iran
C) Russia
D) Sumer
ANS-(D).

28. The oldest school of Indian Philosophy is
A) Yoga
B) Sankhya
C) Karma Mimansa
D) Vaisesika
ANS-(B).

29. In is which ancient text you will find the earliest reference
to the Varna System?
A) Manu Samhita B) Atharva Veda
C) Rigveda
D) Satapatha Brahmana
ANS-(C).

30. The great Bath was found in
A) Lothal
B) Mohen-jo-daro
C) Kalibangan
D) Harappa
ANS-(B).

indian history gk questions with answers in english pdf

31. The first permanent home of the Aryans in the India was
A) Punjab
B) Rajasthan
C) Sindh
D) Gujarat
ANS-(A).

32. Which was a major port of the Indus valley?
A) Lothal
B) Kalibangan
C) Chanhudaro D) Mehargarh
ANS-(A).

33. The oldest Veda is
A) Atharvaveda
B) Rigveda
C) Yajurveda
D) Samveda
ANS-(B)
34. Taxila was the famous site of
A) Early Vedic Age
B) Gupta Art.
C) Gandhara Art
D) Mautyan Art
ANS-(C).

35. The Upanishadas were compiled around
A) 600 BC
B) 1000 BC
C) 800 BC
D) 1600-600 BC
ANS-(C).

36. Which of the following is a Harappan site, located in
Rajasthan?
A) Mohejo Daro
B) Kalibangan
C) Lothal
D) Suktagen Dor
ANS-(B).

37. Which among the located in Gujrat?
A) Surkotada
B) Lothal
C) Dholavira
D) Banwali
ANS-(D).

38. Which among the following places have given the earliest evidence of agriculture in India sub contient?
A) Pratapgarh
B) Quetta
C) Mehrgarh
D) Kalat
ANS-(C)

39.What were the two assemblies during the early vedie period?
A) Samiti
B) Sabha
C) Samiti and Sangam
D) Both (A) and (B)
ANS-(D).

40. Which among the following places has given the earliest
evidence of agriculture in Indian Subcontinent?
A) Pratapgarh
B) Quetta
C)Mehergarh
D) Kalat
ANS-(C).

41. At which of the following places has the largest belt of
painted rock shelter of pre-historic period been found?
A) Bhaja
B) Bagor
C) Bhimbetka
D) Ajanta
ANS-(C).

indian history gk questions with answers in english

42. Which of the following Rig Vedic Gods is said to be the upholder of the Rita or Cosmic Order?
A) Indra.
B) Agni
C)Varuna
D) Soma
ANS-(C).

43. Which one of the following tribal assemblies has normally involved in the election
A) Samiti
B) Sabha
C) Gora
D) Vidata
ANS-(A).

43. ‘House burials’ are reported from
of the tribal chief?
A) Ghaligal in the northeast
B) Uleri in Almora
C) Balathal in Rajasthan
D) Gufral in Kashmir
ANS-(B).

44. Which of the following were the main items of export of the Indus people?
(A) Pottery
(B) Cotton goods
(C) Terra cottas
(D) ALL
ANS-(D)

 

read more history question-click hare

geography gk questions with answers part-one

10000 general science questions
general science questions part-one
general science questions part-two
general science questions with answers
science gk question for competitive exam

geography gk questions | general knowledge pdf download
gk question for class 5 & class 4
english gk questions with answers for class 9
history gk questions and answers part -4
geography gk questions with answers part-one
indian history gk questions with answers in english

 

2 thoughts on “indian history gk questions with answers in english”

Leave a Comment