science gk question for competitive exam

science gk question for competitive eaxm, we are share to day best science gk question for competitive eaxm for SSC,RAIL,ARMY,IAS,WBCS,WBP. So we read complete

10000 general science questions
general science questions part-one
general science questions part-two
general science questions with answers
science gk question for competitive exam

geography gk questions | general knowledge pdf download
gk question for class 5 & class 4
english gk questions with answers for class 9
history gk questions and answers part -4
geography gk questions with answers part-one
indian history gk questions with answers in english

 

8.Which of the following the acid do not contain oxygen?
(a) Hydrochloric acid
(b) Nitric acid
(c) Sulphuric acid
(d) All of these
ans-(a).

9.The acid in juice is grasetic acid
(a) nitric acid

(b)hydrochloric acid
(c) Acetic acid
(d) sulphuric acid
ans-(b).

10. Bases turn red litmus solution into
(a) colourless
(b) green
(c) blue
(d) yellow
ans-(c)

11 Which is one of the following is an example of a base?
(a)Sodium hydroxide
(b) Sodium chloride
(c) Magnesium chloride
(d) All of these
ans-(a).

12 Acids react with bases to produce
(a) salt
(b) base
(c) water
(d) Both (a) and (b)
ans-(a).

13 Which one of the following is a major component of a soap we called.
(a) Potassium hydroxide
(b) Calcium oxide (c) Sodium carbonate
(d) Hydrochloric acid
ans-(a).

14 The chemical name of lime stone is
(a) calcium chloride
(b) calcium oxide
(c) calcium carbonate
(d) calcium sulphate
ans-(c).

15 Basicity represents the number of replaceable?
(a) H+ ions
(b) OH ions
(c) H ions
(d) None of these
ans-(a).

science gk question for competitive eaxm

16 Antacids are
(a) neem
(b) lichen
acid
(c) base
(d) acid
ans-(c).

17 Litmus is extracted from
(a) Lichen
(d) buffer
(c) tamarind
(d) mango tree
ans-(a).

19 In acidic medium, phenolphthalein becomes
(a) red
(b) blue
(c) Purple
(d) colourless
ans-(d).

20 Which one of the following is used as olfactory
indicator?
(a) Vanilla extract
(b) Carrot
(c) Onion
(d) Both (a) and (b)
ans-(d).

one liner

1. Deficiency of which element causes anemia? Answer: Iron.

2. What is the lack of rickets disease?
Answer:- Vitamin D deficiency.

3. Where does the ornithine cycle occur?
Answer: In the liver.

4. Which vitamin helps in the formation of retinal rod cells?
Answer:- Vitamin A.

5. Infertility is due to lack of any vitamin?
Answer:- Vitamin E

6. Bleeding or hemorrhage is due to lack of any vitamin?
Answer: Vitamin K
7. Stomatitis or mouth sores due to lack of any vitamin?
Answer:- Vitamin B2

8. What is the chemical name of vitamin B12?
Answer:- Cyanocabalamin.

9. What is the lifespan of red blood cells?
Answer:- 120 days.

10. The organ that helps regulate body temperature is-
Answer:- Skin.

11. Location of glomerulus –
Answer:- In Bowman’s capsule.

12. Which alkaloids are used to lower blood pressure in humans?
Answer: Reserpine.

read more – click hare

10000 general science questions
general science questions part-one
general science questions part-two
general science questions with answers
science gk question for competitive exam

geography gk questions | general knowledge pdf download
gk question for class 5 & class 4
english gk questions with answers for class 9
history gk questions and answers part -4
geography gk questions with answers part-one
indian history gk questions with answers in english