science gk questions upsc in english for competitive exams pdf

Hello, To day We are going to share science gk questions upsc in english for competitive exams pdf. science gk questions are most important for any competitive exam.Here we have added mcq general science questions with answers pdf. 500 science general knowledge question answer.

1.Question:- Which substance remains dissolved in tears?

(A) Common salt
(B) Sea
(C) Starch
(D) Glucose

Answer:-(A) Common salt

2.Question:- Does rust appear on iron?

(A) Ferric oxide
(B) Hydrated ferrous and ferric oxide
(C) Alkaline ferrous and ferric carbonates
(D) all of the above

Answer:-(D) all of the above

3.Question:- Insulin was discovered?

(A) Banting
(B) Domec
(C) Ronald Ross
(D) Harvey

Answer:-(A) Banting

4.Question:- Vegetable oils are converted into Ghee?

(A) By heat treatment
(B) by hydrogenation
(C) by oxygen
(D) by enzymes

Answer:-(B) by hydrogenation

6.Question:- Which of the following is not a fuel gas?

(A) Water gas
(B) Producer gas
(C) Laughing gas
(D) Marsh gas

Answer:-(C) Laughing gas

7.Question:- Which of the following elements forms a strong basic oxide when burnt in oxygen?

(A) Phosphorus
(B) sodium
(C) iron
(D) sulfur

Answer:-(B) sodium

8. Question:-Fathom is?

(A) is a fish
(B) is the name of a plant
(C) A vessel is called
(D) is a measure

Answer:-(D) is a measure

9.Question:- Richter Scale is used to measure what?

(A) intensity of earthquake
(B) wind speed
(C) depth of sea
(D) body temperature

Answer:-(A) intensity of earthquake

science gk questions upsc in english for competitive exams pdf
science gk questions upsc in english for competitive exams pdf

 

Science gk questions upsc in english with answers pdf || 500 science general knowledge question answer || science questions for competitive exams pdf

 

10.Question:- Who among the following is the inventor of dynamite?

(A) Einstein
(B) Newton
(C) Alfred Nobel
(D) Madame Curie

Answer:-(C) Alfred Nobel

11.Question:- Plaster of Paris is obtained from?

(A) sodium bicarbonate
(B) Gypsum
(C) Urea
(D) Carbon

Answer:-(B) Gypsum

12.Question:- On which rays is the latest research being done for use in medicine and war?

(A) X rays
(B) laser rays
(C) Gamma rays
(D) cathode rays

Answer:-(B) laser rays

13.Question:- What type of waves are there in Radar?

(A) Electric waves
(B) electromagnetic waves
(C) sound waves
(D) none of the above

Answer:-(B) electromagnetic waves

14.Question:- The main reason for the blue appearance of the sky is?

(A) Sunlight is blue
(B) Scattering of solar rays by particles of dust etc. present in the atmosphere
(C) light reflection
(D) refraction of light

Answer:-(B)

15.Question:- If a vehicle coming at a high speed honks its horn, then its pitch?

(A) just as audible
(B) more audible
(C) less audible
(D) first less and then more

Answer:-(B) more audible

Science gk questions upsc in english with answers pdf || 500 science general knowledge question answer || science questions for competitive exams pdf

 

16. The difference between cotton and wool fibers can be determined?

(A) touching
(B) by burning
(C) by reacting with NaOH
(D) By reacting with H.SO

Answer:-(B) by burning

17. By increasing the pressure on ice, its melting point?

(A) will decrease
(B) will increase
(C) remain unchanged
(D) will be zero

Answer:-(A) will decrease

18. Why are white clothes worn in summer?

(A) are bad absorbers of heat
(B) are cheap
(C) are attractive
(D) none of these

Answer:-(A) are bad absorbers of heat
20. Which vitamin is more in orange?

(A)D
(B) A
(C)
(D)B

Answer:-(C)

21. Bats can fly even in the dark, because they get help from?

(A) Ultraviolet wave
(B) Ultrasonic wave
(C) Radiation
(D) Special retina

Answer:-(B) Ultrasonic wave

22. From which mineral is aluminum obtained?

(A) Mononite
(B) Anthracite
(C) Bauxite
(D) Thorium

Answer:-(C) Bauxite

23. What is black hole?

(A) Nebulae
(B) meteors
(C) Sun spots
(D) none of these

Answer:-(D) none of these

24. The reason for permanent hardness in water is?

(A) Magnesium carbonate
(B) calcium chloride
(C) Zinc chloride
(D) calcium bicarbonate

Answer:-(B) calcium chloride

25. The measurement unit of calorie is?

(A) heat
(B) solid
(C) liquid
(D) sound

Answer:-(A) heat

26. Why does the sun appear red at the time of rising and setting?

(A) Radiation
(B) water vapor
(C) dust particles
(D) scattering

Answer:-(A) Radiation

27. Electric plants are added to the houses?

(A) in series order
(B) in parallel order
(C) mixed order
(D) none of these

Answer:-(B) in parallel order

28. Is ‘rusting of iron’ a thing?

(A) physical action
(B) chemical reaction
(C) common verb
(D) none of these

Answer:-(B) chemical reaction

 

30. The heating of water in a kettle is an example of?

(A) Conduction
(B) Convection
(C) Radiation
(D) Condensation

Answer:-(B) Convection

Science gk questions upsc in english with answers pdf || 500 science general knowledge question answer || science questions for competitive exams pdf

Leave a Comment