Top gk questions for class 9 mcq with questions and answers

gk questions for class 9 mcq, we know that, general knowledge is must for any competitive exam. Not bad if we start now. so you can read gk questions for class 9 mcq. we have inclueded mcq format. It is very interesting to read.

Top gk questions for class 9 mcq 

91. What is the full form of SEZ?

(A) Special Economic Zone
(B) Small Economic Zone
(C) Service Economic Zone
(D) none of these

Ans:-(A) Special Economic Zone

92. WLL stands for?

(A) Without lever line
(B) Wireless in local loop
(C) Wireless in loop line
(D) Within local line

Ans:-(B) Wireless in local loop

93. Who gave the slogan ‘Jai Hind’?

(A) Subhash Chandra Bose
(B) Mahatma Gandhi
(C) Motilal Nehru
(D) none of these

Ans:-(A) Subhash Chandra Bose

94. Who said, ‘You give me blood, I will give you freedom’?

(A) Bhagat Singh
(B) Chandrashekhar Azad
(C) Arvind Ghosh
(D) Subhash Chandra Bose

Ans:-(D) Subhash Chandra Bose

Top 10+ gk questions for class 9 mcq with questions and answers

95. The title of Deshbandhu is related to?

(A) B. R. Ambedkar
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Rabindranath Tagore
(D) Chittaranjan Das

Ans:-(D) Chittaranjan Das

96. Subhash Chandra Bose gave the slogan of Delhi Chalo in Singapore?

(A) in 1942
(B) in 1943
(C) in 1944
(D) in 1945

Ans:-(B) in 1943

97. With whom is the Gandhi-Irwin Pact related?

(A) Civil Disobedience Movement
(B) Non-Cooperation-Khilafat Movement
(C) Rowlatt Movement
(D) Quit India Movement

Ans:-(A) Civil Disobedience Movement
Top gk questions for class 9 mcq
Top gk questions for class 9 mcq

98. Who first called Mahatma Gandhi the Father of the Nation?

(A) Vallabh Bhai Patel
(B) J. l. Nehru
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Chandrashekhar Azad

Ans:-(C) Subhash Chandra Bose

Top gk questions for class 9 mcq with questions and answers

99. Who is called Quaid Azad?

(A) Mohammad Ali Jinnah
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Bhagat Singh
(D) Mahatma Gandhi

Ans:-(A) Mohammad Ali Jinnah

100. Where is the famous place named Chauri-Chaura?

(A) Gorakhpur
(B) Agra
(C) Allahabad
(D) Lucknow

Ans:-(A) Gorakhpur

 

Top gk questions for class 9 mcq with questions and answers

102. Whose saying is ‘Who lives if India dies’?

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Mahatma Gandhi
(C) Bhagat Singh
(D) none of these

Ans:-(A) Jawaharlal Nehru

103. In which script is the Punjabi language written?

(A) Devanagari
(B) Sindhi
(C) Gurmukhi
(D) none of these

Ans:-(C) Gurmukhi

104. Which script is called the father of all scripts?

(A) Kharosthi
(B) Brahmi
(C) Modi
(D) Civil

Ans:-(B) Brahmi

105. The script of which period is called Chitrakar script?

(A) Indus period
(B) Vedic period
(C) Gupta period
(D) Mauryan period

Ans:-(A) Indus period

106. How many scripts are mentioned in Jain Sutra?

(A) 8
(B) 12
(C) 18
(D) 21

Ans:-(C) 18
Top 40 gk questions for class 9 mcq with questions and answers

107. How many scripts are mentioned in the Buddhist text ‘Lalit Vistar’?

(A) 19
(B) 27
(C) 64
(D) 89

Ans:-(D) 89

108. What is the script of Ashoka’s inscriptions?

(A) Devanagari
(B) Gurmukhi
(C) Kharosthi
(D) Brahmi

Ans:-(D) Brahmi

109. Which is the third most spoken language of India?

(A) Telugu
(B) Bengali
(C) Marathi
(D) Tamil

Ans:-(A) Telugu

Top gk questions for class 9 mcq with questions and answers

110. What was the language of the Chola rulers?

(A) Tamil
(B) Sanskrit
(C) Kannada
(D) Telugu

Ans:-(A) Tamil

111. What is the percentage of Hindi speaking Indians approximately?

(A) 50%
(B) 40%
(C) 45%
(D) 55%

Ans:-(B) 40%

112. Which language of the world is spoken maximum after Hindi among Indian languages?

(A) Malayalam
(B) Tamil
(C) Telugu
(D) Bengali

Ans:-(D) Bengali

113. The approved official language of Goa is?

(A) Konkani
(B) Gujarati
(C) Marathi
(D) Portuguese

Ans:-(A) Konkani

114. Which language is the language of gods?

(A) Hindi
(B) vertical language
(C) Sanskrit
(D) Pali

Ans:-(C) Sanskrit

115. Which is the ancient language of India?

(A) Sanskrit
(B) Hindi
(C) Pali
(D) Prakrit

Ans:-(A) Sanskrit

116. In which of the following countries the maximum number of languages are spoken?

(A) Britain
(B) U. S. A
(C) France
(D) India

Ans:-(D) India

117. Where is the Central Institute of Indian Languages located?

(A) Mysore
(B) Hyderabad
(C) Varanasi
(D) Ujjain

Ans:-(A) Mysore

118. When was the National Literacy Mission started?

(A) 1900 AD
(B) 1988 AD
(C) 1999 AD
(D) none of these

Ans:-(B) 1988 AD

119. When was the National Literacy Mission started?

(A) 1900 AD
(B) 1988 AD
(C) 1999 AD
(D) none of these

Ans:-(B) 1988 AD

Top gk questions for class 9 mcq with questions and answers

120. In which class is the admission done in Navodaya Vidyalaya?

(A) first
(B) Seventh
(C) Sixth
(D) Fourth

Ans:-(C) Sixth

121. Where was the first Open University established?

(A) Germany
(B) India
(C) England
(D) none of these

Ans:-(C) England

122. When was the Indira Gandhi National Open University established?

(A) 1982 AD
(B) 1985 AD
(C) 1987 AD
(D) 1989 AD

Ans:-(B) 1985 AD

123. Where is the headquarter of Indira Gandhi National Open University?

(A) New Delhi
(B) Mumbai
(C) Allahabad
(D) Kolkata

Ans:-(A) New Delhi

124. Where is the Central English and Foreign Language Institute?

(A) Hyderabad
(B) Mumbai
(C) Bangalore
(D) New Delhi

Ans:-(A) Hyderabad

125. Where is the Indian Veterinary Research Institute located?

(A) Pantnagar
(B) Dehradun
(C) Lucknow
(D) Izzatnagar

Ans:-(D) Izzatnagar

126. Where is the Indian School of Mines located?

(A) Ranchi
(B) Dhanbad
(C) Jamshedpur
(D) none of these

Ans:-(B) Dhanbad

127. Where is Fort William College?

(A) Agra
(B) New Delhi
(C) Mumbai
(D) Kolkata

Ans:-(D) Kolkata

128. Who founded Vishwabharati University?

(A) Rabindranath Tagore
(B) Raja Ram Mohan Roy
(C) Bankim Chandra Chatterjee
(D) none of these

Ans:-(A) Rabindranath Tagore

129. When did the Sadler Commission appointed by the British Government to improve education?

(A) in 1911
(B) in 1917
(C) in 1920
(D) in 1922

Ans:-(B) in 1917

130. Which language was called Rekhtan in the Mughal period?

(A) Urdu
(B) Arabic
(C) Türkiye
(D) Persian

Ans:-(A) Urdu

131. Which language of India is called ‘Italian of the East’?

(A) Tamil
(B) Malayalam
(C) Telugu
(D) Bengali

Ans:-(C) Telugu

Top gk questions for class 9 mcq with questions and answers

132. Which state is the only official language of the country?

(A) Nagaland
(B) Sikkim
(C) Manipur
(D) Mizoram

Ans:-(A) Nagaland

133. In which of the following countries Tamil is a major language?

(A) Myanmar
(B) Mauritius
(C) Singapore
(D) Indonesia

Ans:-(C) Singapore

134. In whose development did Amir Khusro play a leading role?

(A) Awadhi
(B) Bhojpuri
(C) Braj language
(D) standing bid

Ans:-(D) standing bid

135. The official language of Tripura is?

(A) Hindi
(B) Bengali
(C) Malayalam
(D) Naga

Ans:-(B) Bengali

Top gk questions for class 9 mcq with questions and answers

2 thoughts on “Top gk questions for class 9 mcq with questions and answers”

Leave a Comment